Neven pomaže kod oštećene kože, upale vena, prehlade…

Masti i kreme s nevenom upotrebljavaju se kod svih vrsta rana: kod rana koje sporo zacjeljuju, ožiljaka nakon operacija, kod dekubitusa, kožnih bolesti, lakših opeklina i ozeblina. Osim toga, takvi su pripravci važni za njegu osjetljive, suhe kože, raspucalih usana, suhih ekcema, za njegu dojenčadi…

I kod uboda kukaca može se koristiti krema od nevena ili samo izmrvljeni cvjetovi. Nevenova mast također se preporučuje kod upala vena, proširenih vena, hemoroida i rana na koži. Također, neven se preporučuje i u liječenju infekcija usta.

Čaj od nevena najčešće se koristi kao oblog, vodica za grgljanje ili ispiranje očiju. Rjeđe se primjenjuje iznutra, u čajnim mješavinama s drugim biljkama protiv prehlade, bolnih mjesečnica ili za detoksikaciju organizma, piše 24sata.hr. 

Biljna mješavina s nevenom protiv čira na želucu

Zbog svog blagotvornog djelovanja na sluznicu cvjetovi nevena koriste se u mješavinama za ublažavanje čira na želucu. Pomiješajte po 20 g cvjetova nevena, koprive, čestoslavice, hrastove kore i rosopasa i stavite u staklenku. Za pripremu čaja, žličicu mješavine suhog bilja prelijte šalicom vruće vode, ostavite 10 minuta i procijedite. Tri puta na dan popijte po šalicu mlakog čaja.

Tinktura nevena prva je pomoć kod sitnih ozljeda

U staklenku stavite 15 g latica nevena, prelijte 1 dl 70-postotnog alkohola i dobro zatvorite. Nakon što odstoji 2 tjedna na toplom i svijetlome mjestu uz povremeno protresanje, tekućinu procijedite, a latice dobro protisnite. Za dezinfekciju manjih dijelova kože koristi se nerazrijeđena tinktura, a za ispiranje kože i kao oblog razrijeđena s destiliranom vodom u omjeru 1:3.