Nema ni dvije godine, a već je pobijedila rak: ‘Veliki je borac’

Do sada sam imao petero djece s uznapredovalim stadijima neuroblastoma, kod kojih je u početku stanje izgedalo beznadno. Svi su dobro i zdravi su, kaže prof. dr. sc. Milivoj Jovančević

Malena Molly Hughes iz SAD-a ima tek 21 mjesec, a već je bila operaciji te na pet ciklusa kemoterapija i zračenja kako bi preživjela. Djevojčici su liječnici dijagnosticirali neuroblastom u dobi od pet mjesec.

Radi se o jednom od najčešćih oblika raka koji se pojavljuje u djetinjstvu, najčešće kod djece mlađe od pet godina. Radi se o genetskoj mutaciji koja ometa razvoj nezrelih živčanih stanica.

Na zadnjem skeniranju roditelji su primili odličnu vijest – da je bolest u remisiji, odnosno nema znakova tumorske aktivnosti. Sad je sve čemu se mogu nadati to da remisija potraje što dulje, jer liječnici kažu da što više vremena prođe, veći su izgledi da se bolest neće nikada vratiti. 

– Osjećala sam se kao da ću se srušiti, čvrsto sam zagrlila kćer i grlila je pet minuta – rekla je presretna majka Chelsea Hughes i dodala da je Molly u bolnici provela 130 dana te da su prošli jedno zaista preteško razdoblje.

– Bila je hrabra i jako dobro se nosila sa svim time. Nakon svakog tretmana u bolnici, odmah bi počela skakati. Mislila sam da će nekoliko dana ležati iscrpljena, no ona se odmah išla igrati, bila je prepuna energije tijekom liječenja – rekla je ponosno.

Zbog 15 mjeseci vrlo intenzivnog liječenja Molly je djelomično ostala bez sluha, no to joj ne smeta da se bezbrižno igra sa drugom djecom, bude vesela, a čak i pomalo ‘divlja’, kao da pokušava nadoknaditi propušteno.

– Ona voli biti vani. Divlja naokolo od trenutka kada ujutro ustane pa sve dok opet ne ode spavati. To što joj je sluh oštećen je nimalo ne usporava u igri – kaže majka i dodaje da se većina neuroblastoma ne vrati.

Bolest se prema nekim istraživanjima vrati u pet do deset posto slučajeva. No za svaki slučaj, malena će se uskoro pridružiti kliničkom istraživanju i početi uzimati novi lijek kako bi šansa od povratka bolesti bila što manja, prenosi Daily Mail.

24 sata