Nakon dvije godine ukinuto izvanredno stanje u Turskoj

Turska je u noći između srijede i četvrtka ukinula izvanredno stanje uvedeno prije dvije godine nakon neuspjelog državnog udara u sklopu kojeg su vođene obimne čistke, ali oporba strahuje da će se ono i dalje provoditi putem novog”antiterorističkog zakona”.

Izvanredno stanje, koje je bitno proširilo ovlasti predsjednika i snaga sigurnosti, uvedeno je 20. srpnja 2016., samo nekoliko dana nakon krvavog pokušaja državnog udara koji je potresao Tursku u noći između 15. i 16. srpnja istog mjeseca.

Tijekom izvanrednog stanja turske vlasti su dvije godine neumoljivo proganjale pučiste i njihove simpatizere, kao i prokurdsku oporbu optuženu za terorizam, medije koje su ih kritizirali i nevladine organizacije.

Više od 150.000 dužnosnika je otpušteno ili suspendirano

Izvanredno stanje je sedam puta produživano i njegovo trajanje isteklo je u četvrtak u 1 sat iza ponoći po turskom vremenu, piše Hina. Vlada je navela da neće biti ponovnog produžetka.

Planirano ukidanje izvanrednog stanja događa se manje od mjesec dana nakon izbora na kojima je pobijedio Erdogan i dobio pojačane ovlasti.

Izvanredno stanje je omogućilo Erdoganu da tijekom dvije godine izdaje uredbe, a izdao ih je 34 koje imaju snagu zakona koje su duboko promijenile tursko zakonodavstvo. Prema ustavnoj reformi, turski predsjednik zadržava tu povlasticu i nakon izvanrednog stanja.

Tijekom protekle dvije godine, Turska je proživljavala neprekidne čistke i na zatvorske kazne je osuđeno oko 80.000 osoba osumnjičenih za povezanost s pučem ili terorizmom. Više od 150.000 dužnosnika je otpušteno ili suspendirano.