Najatraktivnija turistička destinacija u BiH: Vodopad Kravica

Osim lokalnog stanovništva, ovu oazu u kamenu sve više posjećuju i strani turisti, najviše iz Poljske, Italije, Češke, arapskih zemalja i susjedne Hrvatske

Najatraktivnija turistička destinacija u Bosni i Hercegovini zasigurno je vodopad Kravica, udaljen svega nekoliko kilometara od Ljubuškog. Stvoren je radom sedronosne rijeke Trebižat pa je kao prirodan fenomen pod zaštitom države kao prirodna rijetkost, piše Dnevni list.

Samo u protekloj godini prodano je više od 200.000 ulaznica, a rezultat povećanog broja gostiju, u odnosu na protekle godine, su velika ulaganja u marketinške aktivnosti.

Ulaganja u infrastrukturu

Konstantna ulaganja u infrastrukturu i nove sadržaje utjecala su na vidljivi porast gostiju. O tome najviše svjedoči broj prodanih ulaznica, što nije mala stvar, kazao je za Dnevni list Nikica Vučić, voditelj poslovne jedinice Kravica.

On je istaknuo kako su, što se tiče marketinškog dijela, diljem BiH postavljeni promotivni jumbo-plakati, kao i duž jadranske obale te na svim većim zračnim lukama u BiH i Hrvatskoj.

Osobito je protekla godina bila značajna po pitanju investicija, budući da je vodopad u potpunosti osvijetljen LED rasvjetom, jednako kao i pristupne stepenice te cesta koja vodi do vodopada.

Ovaj projekt je naišao na pozitivne reakcije brojnih posjetitelja, a proveden je zahvaljujući sredstvima dobivenim od strane Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Općine Ljubuški te JP „Parkovi“ d.o.o., koje upravlja ovim lokalitetom. Osim ulaganja u rasvjetu, dio sredstava utrošen je i u gradnju upravne zgrade na Kravici, koja je svečano otvorena u rujnu protekle godine, pojasnio je Vučić.

Turizam kao razvojna mogućnost

Osim navedenog, u planu je i izgradnja pješačkog mosta, kampa s bungalovima, a radit će se i na poboljšanju ugostiteljske ponude.

To su samo neka od prioritetnih ulaganja u ovaj lokalitet, a treba još puno uložiti u cijeli tok rijeke Trebižat, ako uzmemo u obzir to da je turizam jedna od najvažnijih razvojnih mogućnosti općine Ljubuški, mišljenja je naš sugovornik.

Vodi se, također, računa i o čistoći, pa se na Kravici mogu zateći i ronioci u akciji čišćenja korita rijeke, osobito pred početak turističke sezone.

Potreba za ovakvim akcijama postoji zato što većina turista u ljetnim mjesecima odluči osvježenje potražiti plivajući pod slapovima Kravice. Upravo iz tog razloga nastojimo makar jednom godišnje organizirati akciju čišćenja, zaključio je Vučić.

Podsjetimo, cijena ulaska posjetitelja na lokalitet Kravica se dijeli u tri kategorije i to: odrasli, grupe učenika (preko 25 osoba), od 7 do 18 godina starosti i djeca do 7 godina. U cijenu je uključena mogućnost posjeta vodopadu Koćuša i muzeju samostana na Humcu.