Na području Kupresa poginula dvojica deminera

Na području Kupresa jučer su poginuli demineri, čiji su inicijali S.K. i S.P., a ozlijeđen je R.C., svi sa Pala, potvrdio je direktor Centra za uklanjanje mina u BiH Saša Obradović. Nesreća se dogodila iza 8 sati, a nastradali su pri pokušaju deminiranja na minskom području Donji Malovan na Kupresu. Kako Federalna televizija saznaje, radi se o iskusnim deminerima. Istraga je u tijeku.

videoprilog Maje Popović i Željke Mihaljević (Dnevnik 2)

Skoro 30 godina nakon rata minsko-eksplozivna sredstva odnijela su jutros dva života. Jutrošnju kobnu akciju deminiranja preživio je Radomir Cerović. Van je životne opasnosti.

– Došao je s nekoliko ozljeda koje nisu zahvatile vitalne organe. Ima desetak gelera, četiri-pet ulaznih rana koje smo po prijemu kirurški obradili – kaže dr. Branko Perić, šef hirurgije u Kantonalnoj bolnici “Dr. fra Mihovil Sučić” u Livnu.

Istraga i dalje traje, poručili su iz Centra za uklanjanje mina BiH.

– Aktivirana je protivpješadijska mina PMA-3, dvojica deminera su smrtno stradali, jedan lakše povrijeđen. Nažalost, i nakon mnogo godina naši demineri koji rade opasan posao doživljavaju nesreće – kaže direktor Centra za uklanjanje mina BiH Saša Obradović.

Demineri su bili uposlenici organizacije “Pazi mine” iz Viteza.

– Tokom zvaničnog klasičnog deminiranja deminer je pomjerio minu i došlo je do eksplozije – navodi Džafer Kumbara, operativni oficir organizacije “Pazi mine”.

Područje Kupreške visoravni je veoma zagađeno minsko-eksplozivnim sredstvima.

– Na ovom zadatku pronađeno je preko 30 protiv pješadijskih i protivtenkovskih mina. Veoma težak i nepristupačan teren – ističe Obradović.

U poslijeratnom periodu stradalo je 1.758 osoba, od kojih je 614 poginulo. Prilikom obavljanja poslova humanitarnog deminiranja u BiH je stradao 121 deminer, od kojih 51 smrtno. Trenutna veličina sumnjive opasne površine na mine u BiH iznosi 2,1% u odnosu na ukupnu površinu BiH.

federalna.ba