Mnogi odlaze iz Hrvatske, ali oni su se odlučili vratiti: ‘Nije to život ako se samo radi’

Dok se stotine Slavonaca iz rodnog kraja seli u Irsku ili Njemačku, braća Luka i Miroslav Šošić kupili su jednosmjernu kartu u smjeru Osijeka. U tuđini, točnije u Njemačkoj, ne teče med i mlijeko, zaključila su dvojica povratnika. DOSJE SLAVONIJA ‘Tko god kaže da u Njemačkoj teku med i mlijeko, taj nema pojma!’ – Stanarina je puno manja nego vani, a životni troškovi ipak su manji – kaže Miroslav, dok brat Luka zaključuje da život nije život ako čovjek ima samo radno odijelo i pidžamu, a iz pidžame uskače u radno odijelo.

Kajem prošle godine u Njemačkoj je živjelo 395.665 državljana Hrvatske. – Veliki broj onih koji su planirali ili željeli iseliti to je već i učinio. To ne znači da će broj sljedećih godina ubrzano padati, ali je moguće da smo dosegnuli vrh tog vala – poručio je demograf Dražen Živić. OBEĆANA ZEMLJA

Upoznajte hrvatsko selo u kojem nema vila i tek je jedna trgovina. ‘Ovo je raj na zemlji!’ Najviše stanovnika iselilo se upravo s istoka zemlje, a da se opustošena Slavonija oporavlja, pravi primjer je mala Općina Antunovac. Načelnik Davor Tubanjski kaže da čak imaju i jednu obitelj koja se doselila iz Splita, prenosi dnevnik.hr – U posljednjih pet godina prema prometu nekretnina prodano je četrdesetak kuća. Možemo otprilike reći da je došlo tridesetak novih obitelji. Imamo i jednu obitelj koja je došla iz Splita – kaže Tubanjski.

vecernji