Mladić iz Bijeljine preko Facebooka oštetio Švicarca za 2,5 milijuna maraka

BJELJINA – Okružnom javnom tužiteljstvu Bijeljina policija je podnijela izvještaj protiv Aleksandra Perića (23) iz Bijeljine da je prevario državljanina Švicarske i oštetio ga za 2,57 milijuna maraka.

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS, navodeći inicijale, priopćilo je da Perića terete za prevaru. Ovoj gotovo filmskoj priči kumovale su društvene mreže.

Kako “Nezavisne” saznaju, mladić se putem Facebooka imućnom strancu predstavio kao socijalno ugrožena osoba, koja je u veoma teškoj materijalnoj situaciji. Imao je nekoliko lažnih Facebook naloga te je, kako ga i terete, lažnim prikazivanjem činjenica u više navrata državljanina Švicarske doveo u zabludu da mu uplaćuje novac.

On je naveo lakomislenog stranca da mu na njegove račune u nekoliko različitih banaka uplaćuje novac, a pored toga i na račune drugih lica kako bi cifre bile manje upadljive.

Sačinjavao je lažne ugovore kako bi na osnovu njih podizao novac iz banaka.

“A.P. sumnjičimo da je u namjeri da pribavi protiv pravnu imovinsku korist lažnim prikazivanjem činjenica državljanina Švicarske doveo u zabludu. Naveo ga je da mu u više navrata isplati novac na račun”, kažu iz bijeljinske policije.

Dodaju da je potom osumnjičeni bez zakonom propisanih isprava doznačena sredstva podizao te na taj način pribavio protiv pravnu imovinsku korist u iznosu većem od 2,5 milijuna KM.

Prevara je otkrivena u srpnju prošle godine, a za Perićem je bila raspisana potjernica.

Policija je tad vršila pretrese na više lokacija, a pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji se dovode u vezu s izvršenjem krivičnog djela. Oduzeti su: određena količina dokumentacije, mobilni telefoni, prijenosni računari, automatska puška i meci, kao i volkswagen touareg i chrysler.

“Osumnjičeno lice lišeno je slobode 31. prosinca 2017. godine, u okviru međunarodne istrage Uprave kriminalističke policije u vezi s krivičnim djelima prevara”, navode u policiji.

Autor: Nezavisne novine