Makedonci prosvjeduju – jedni za, a drugi protiv promjene imena države

Nekoliko tisuća Makedonaca okupilo se danas u glavnom gradu Skoplju kako bi podržali promjenu imena zemlje kao uvjet ulaska u EU i NATO, a u Štipu kako bi prosvjedovalo protiv promjene imena.

Skup je mašući makedonskim zastavama prošao kroz središte Skoplja i zastao ispred ureda Europske unije u Makedoniji kako bi čuo premijera Zorana Zaeva.

“EU i NATO su siguran put, za nas nema alternative. To je naš vodič za bolji život”, rekao im je Zaev.

On je pozvao ljude da glasuju za “povijesnu” odluku 30. rujna kada se održava referendum o sporazumu s Grčkom o promjeni imena u republika Sjeverna Makedonija i kandidaturi za članstvo, piše Hina.

Grčka, članica i NATO-a i EU-a, blokirala je nastojanja Makedonije da uđe u ove saveze odbijajući prihvatiti njezino ustavno ime tvrdeći da ono uključuje polaganje prava na grčku pokrajinu Makedoniju i svodi se na prisvajanje njezine antičke civilizacije.

U lipnju je NATO pozvao Makedoniju da počne pristupne pregovore, ali rekavši kako će prvo morati promijeniti ustav i usvojiti novo ime, a EU je isto tako rekao kako će postaviti datum za pristupne pregovore nakon provedbe dogovora o imenu.

Makedonci koji se protive sporazumu organizirali su prosvjed u gradu Štipu na istoku zemlje.

“Oni (vlada) iskorištavaju snažnu želju makedonskog naroda da postigne europske standarde, istinsko blagostanje, stabilnost i sigurnost, kako bi progurali program koji je protiv naše države i nacionalnih interesa”, rekao je čelnik oporbene stranke VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski pred oko 2000 ljudi.

Prema najnovijim istraživanjima javnoga mišljenja više od 50 posto ljudi će vjerojatno glasovati, a većina ispitanika podržava promjenu imena i kandidature za članstvo.