Ljubljenje održava tonus mišića lica, zdrave zube i usrećuje..

Poljupci imaju mnogobrojne zdravstvene koristi, a uzmete li u obzir i pojačano lučenje endorfina i oksitocina, bit ćete opušteniji i bolje raspoloženi. Evo i par trikova…

Umjesto da se podvrgavate botoksu, faceliftingu i drugim skupim kozmetičkim tretmanima kako biste pomladili lice – više se ljubite. Ljubljenjem održavate čvrstoću mišića lica, a znanstvenici poručuju kako tijekom te strastvene “tjelovježbe” radi čak 30 mišića.

– Osim toga, upravo poljubac često odlučuje o sudbini veze – otkriva komunikologinja Sheril Kirshenbaum u knjizi “Znanost ljubljenja”.

Poljubac koji obara s nogu uzrokovat će produbljivanje veze, a ako vam tijekom poljupca nešto ne štima, to bi moglo biti upozorenje da dotični partner nije najbolji izbor. Evolucijski psiholozi objašnjavaju kako se u trenucima ljubljenja aktiviraju mehanizmi koji procjenjuju zdravlje i gensku kompatibilnost partnera.

Ljubljenje jača imunitet i izgara kalorije. Nije, naravno, usporedivo s trčanjem na traci ili u prirodi, no sat vremena uživanja u ljubljenju sagorjet će pola šake čokoladnih bombona. Osim što pomlađuje i sagorijeva kalorije, spajanje usana potiče izlučivanje oksitocina, čija je uloga opuštanje. Ljubljenje potiče lučenje endorfina, “krivca” za dobro raspoloženje, kao i dopamina, koji povezuje partnere.

Uz sav užitak koji donosi, intenzivno ljubljenje pojačava i lučenje sline, a ona održava zube i desni zdravima. Čini se da ljubljenje nema loših strana. No neki se ljudi plaše zaraza koje bi mogli pokupiti. Znanstvenici tvrde da je vjerojatnije pokupiti prehladu kao posljedicu svih rukovanja tijekom dana nego kao posljedicu ljubljenja.

Neki to vole vruće, a neki to vole hladno

Jezikom prijeđite preko partnerovih usana kako biste ih zagrijali. Nakon toga puhnite prema njima kako biste ih ohladili. U ljubljenje uključite i prste – tijekom predigre ili maženja nježno ljubite partnerove prste te prelazite preko njih jezikom i usnama.

Zamrznuti poljubac je itekako ugodan “šok”

Uz pomoć kockice leda doživite takozvani zamrznuti poljubac. U usta stavite kockicu leda i tada poljubite partnera. Tijekom poljupca jezikom kockicu leda pažljivo prebacite u njegova usta. Ledena senzacija bit će oboma ugodan šok, posebno na vrelim usnama.

Tijekom ljubljenja ne zaboravite na ušnu resicu

Razbijte rutinu ljubljenja tako da nježno ljubite partnerovu ušnu resicu. Pazite da ne učinite nagli pokret ili ispustite glasan zvuk kako ga ne biste uplašili umjesto da ga opustite. Zavodljivo šaputanje je više nego poželjno.

Autor: Dnevno.ba