Ljetne muke: Kako se riješiti vode u uhu?

Ovo je vrlo česta pojava koja se događa nakon boravka u vodi, moru ili bazenu. Osim što se radi o vrlo iritantnom stanju, voda u uhu može izazvati i razne zdravstvene komplikacije, prenosi Večernji list. Odnosno, može doći do upale uha.   

Protresanje glave 

Prva stvar koja je svima poznata je protresanje glave ili nagnuta glava u smjeru ramena i skakutanje na jednoj nozi. Ovaj postupak nekada pomogne, ali nekada i ne. 

Pomoć ruke

Drugi poznati način je stvaranje vakuuma s rukom pritisnutom na uho. Ako ne uspije iz prve, postupak se može ponoviti nekoliko puta. 

Sušilo za kosu

Može se leći na stranu uha u kojem se nalazi voda i pustiti da gravitacija odradi svoje i da voda sama izađe. Također, sušilo za kosu može biti vrlo korisno, ali treba paziti da zrak ne bude prevuć. Na najnižoj temperaturi fen se udalji i pomiče se naprijed-nazad. 

Prirodne kapi 

Mogu se napraviti i kapi od alkoholnog octa i vode u omjeru 1:1. Alkohol će poslužiti da voda ispari, a ocat će spriječiti rast bakterija. Važno je da se stavi nekoliko kapi, a nakon pola minute glavu treba nagnuti glavu bočno. 

Ako ništa ne pomaže, ne preostaje ništa drugo nego otići do liječnika.