Livno: Obilježen Europski dan oralnog zdravlja

Europski je dan oralnog zdravlja, koji je na prigodan način obilježen i u Livnu. Glavni akter ovoga obilježavanja je već godinama poznati livanjski specijalista dječje stomatologije, prim. dr Alija Jerlagić.

On godinama u suradnji sa Stomatološkom komorom Federacije BiH u ovdašnjim osnovnim školama i vrtićima priređuje edukativne radionice o oralnoj higijeni, zdravstvenoj preventivi i njezi zubi, desni i usne šupljine, te o zdravoj i pravilnoj prehrani mališana.

Ovaj put se našao među prvašićima u Osnovnoj školi “Ivan Goran Kovačić”.

“Svake godine prakticiramo odraditi, educirati djecu o načinu pranja zuba. Lagana jedna priča koja je prilagođena njihovoj dobi i adekvatna pouka koja slijedi. Cilj sve priče je taj da se djeca oslobode, da se što ranije prilagode zubnoj ordinaciji”, kaže doktor Jerlagić.

Pokazalo se da ovakve edukacije itekako doprinose ne samo razvijanju ispravnog načina održavanja oralne higijene i zdravlja zubi, nego i razbijanju straha od zubarske stolice.

“Puno je manji procent karijesa i puno je jači pristup ordinaciji. Nema onoga straha, pošto baš ja vodim tu malu djecu”, kaže doktor Jerlagić.

Djeca su danas naučila ne samo to kako i kada treba prati zube, već i koju hranu treba jesti.

Učiteljica Tatjana Terzić kaže kako joj je drago da djeca već od najranije dobi i formalno dožive tu edukaciju. Ističe kako su, ipak, najvažnija karika – roditelji.

Ovu pozitivnu praksu, svakako treba održati i nakon što ove godine doktor Jerlagić ode u mirovinu.

Izvor: Frano Mioč/BHRT