Livanjski pjevački zbor “Duman” nastupio na “Lipanjskim zvucima”

Livanjski pjevački zbor „Duman“ nastupio je u subotu, 15. lipnja na „Lipanjskim zvucima“- međunarodnom natjecanju zborova i vokalnih sastava koje se već 11. put održava u Petrinji, ovaj put u odličnoj organizaciji zbora mladih „Mato Bučar“.

Natjecanje je okupilo izvrsne natjecatelje iz Slovenije i Hrvatske među kojima se posebno istaknuo Vokalni ansambl „Virtus“ (SLO), dobitnik Grand Prixa. S njima je odvažno podijelio pozornicu i jedini zbor iz BiH, naš „Duman“. Iako najmlađi po uzrastu članova a i po postojanju, u zahtjevnoj kategoriji A1 (zadani program) zavrijedili su Brončani lipin cvijet sa dodijeljena čak 74 boda.

„Dumanove“ izvedbe zahtjevnih skladbi iz renesanse i 20. stoljeća, te sevdalinke ”Mene majka jednu ima”, ocijenio je međunarodni stručni žiri u sastavu: Jasenka Ostojić, Davor Bobić i Csaba Kutnyanszky. Dobili su i detaljne osvrte na nastup uz puno ohrabrenja i poticaja za daljnji rad.

Livanjski pjevački zbor „Duman“ osnovan je u siječnju 2019. godine. Okuplja 60-tak djevojaka i mladića u dobi od 12 do 17 godina iz svih livanjskih osnovnih i srednjih škola i pruža im priliku za razvoj glasa i upoznavanje raznolike glazbene literature. Do sada su realizirali humanitarni koncert za Afriku i Koncert zborova djece i mladih: Bili su i jedan od pokaznih zborova na seminaru za zborovođe u Livnu. Ovo ljeto 5 članova zbora kao dio reprezentacije BiH sudjeluje na Međunarodnom susretu mladih zborskih pjevača u Njemačkoj (C.H.O.I.R.) na kojem izvode kantatu Carmina Burana u nekoliko gradova.

Hvala svima koji prate i podržavaju rad zbora, navode iz Livanjskog pjevačkog zbora “Duman”.