Livanjka Nina Penić dobila Priznanje za najaktivnijeg čitatelja

Fondacija za bibliotečku djelatnost je u ponedjeljak, 14. listopada održala svečanost povodom dodjele Priznanja za najaktivnijeg čitatelja. Na listi dobitnika nalaze se i dvije djevojke iz Hercegovine: Alema Bobar iz Mostara i Nina Penić iz Livna.

‘Čitajte što više’ Nina Penić je kao članica Gradske knjižnice Livno nagrađena zbog pročitanih 80 knjiga. ”Čitati sam počela najviše zbog svoje mame. Ona je uvijek čitala i donosila knjige”, rekla je za Bljesak.info nagrađena Nina Penić. Također, ističe kako joj ovo priznanje mnogo znači i da je zaista lijepa gesta, a mladima poručuje da čitaju što više, jer je ‘svaka knjiga zapravo dobro pročitana knjiga’. Iz Narodne biblioteke u Mostaru poručuju kako su zadovoljni sa kulturom čitanja u Mostaru.

”Bogat knjižni fond privlači čitalačku publiku svih uzrasta koji slobodno ali i vrijeme određeno za učenje provode uživajući u literaturi različitih autora kako lektirskog izdanja, tako i stručnog, ali i knjiga za slobodno čitanje”, ističu za Bljesak.info iz Biblioteke.

”Priznanje koje je dobila članica naše biblioteke svakako mnogo znači za dalji rad Narodne biblioteke Mostar, te je to i priznanje za biblioteku, a ne samo za čitaoce. Time potvrđujemo da radimo dobar posao, a trud i rad uvijek na kraju bivaju nagrađeni”, istaknuli su iz Narodne biblioteke u Mostaru, čija je članica Alema Bobar.

Priznanje je osvojila za pročitane 73 knjige te ističe kako bi ”u današnjem svijetu tehnologije trebalo što više knjigu stavljati na prvo mjesto, jer je to jedini pravi put kojim bi mladi trebali graditi svoju budućnost”.

Veliki poticaj ”Nagrada je naravno veliki poticaj u mom radu zato što sam ja student bosanskog jezika i književnosti. Dakle, ovo se tiče moje buduće struke. Veliki je značaj kada dobijete nagradu za svoj trud, za nešto što se zalažete, za nešto što radite i što želite da radite u budućnosti”, istaknula je za Bljesak.info Alema Bobar.

Mladim ljudima poručuje da prijateljstvo s knjigom otvara nove vidike u životu, čini vas produktivnijom, maštovitijom i kreativnijom osobom. Iz Narodne biblioteke u Mostaru ističu da nisu samo studenti i đaci koji posjećuju knjižnice, nego je mnogo umirovljenika koji vole provoditi dane uz dobru knjigu.

Bljesak.info