Liječnici porodili bebu 117 dana nakon što je majci utvrđena moždana smrt

Kad je helikopterom dovezena žena u nesvjesnom stanju koja je u 15. tjednu trudnoće pretrpjela težak moždani udar u bolnicu u travnju, njezine šanse za preživljavanje bile su male, a samo nešto veće bile su šanse fetusa koje je nosila.

Međutim 15. kolovoza, protiv svih prognoza, carskim je rezom rođena beba teška 2,13 kile i duga 42 centimetra, čime je postavljen novi rekord u tom postupku, objavila je sveučilišna bolnica u Brnu u ponedjeljak. Rekli su da je 117 dana koliko su je održavali na životu – postupak pun potencijalnih komplikacija – vjerojatno rekord za najdulje umjetno održavanu trudnoću majke čiji je mozak mrtav. Majci, čiji identitet nije otkriven,

liječnici su moždanu smrt utvrdili kratko nakon što je dovezena u bolnicu, a liječnici su se odmah počeli boriti da spase njezino dijete. Stavili su 27-godišnju ženu na umjetno održavanje života da sačuvaju njezinu trudnoću, pa čak i redovno pokretali njezine noge kako bi simulacijom hodanja pomogli djetetov rast.

Nakon poroda u 34. tjednu trudnoće, s prisutnim suprugom i ostalim članovima obitelji, liječničko osoblje zaustavilo je sustav održavanja na životu i dopustilo joj da umre. “To je zaista bio izniman slučaj kad se cijela obitelj držala skupa … bez njihove potpore i njihova interesa nikad ne bi završilo na ovaj način”, rekao je novinarima Pavel Ventruba, voditelj odjela za ginekologiju i opstetriciju u bolnici.

www.vecernji.ba