Kulturno-povijesna zbirka “Keljin muzej”

Foto: Ale Kamber

Uvaženi Livnjak, gospodin Izet Alić-Kelje preminuo je jučer, 13.10. u 74 godini života.

U Livnu, u BiH, a i šire, Kelje je poznat po svojoj bogatoj kolekciji starina iz raznih povijesnih razdoblja, raznih fotografija, kovanog i papirnog novca,..

Muzejska zbirka “Stari grad” poznatija kao “Keljin muzej” otvorena je 1991. godine i broji oko 12 000 eksponata, a smješteni su u prostorijama Keljine kuće, bašte, avlije i radionice. Dio eksponata izložen je u kafić koji se nalazi u sklopu muzejskog kompleksa.

“Sve je krenulo s tavana očeve kuće, gdje sam pronašao očev alat. Bila je to sprava za pravljenje opanaka, koju je u amanet dobio otac, obućar, stara preko 250 godina.” rekao je Izet u razgovoru za bug.ba.

Radeći kao limar, Kelje se penjao na mnoge tavane, zalazio u podrume,… te je na taj način dosta obogatio svoju kolekciju. Neke predmete je pronalazio, neke kupovao ali i dobivao na poklon od vlasnika.

Livanjski kraj ima bogato kulturno-povijesno nasljeđe, te su na našim područjima radili mnogi majstori iza kojih su ostali mnogobrojni alati, sprave i pomagala koje danas možete vidjeti u “Keljinom muzeju”.

Rapko Orman pisao je i o eksponatima u “Keljinom muzeju”: “Muzej obiluje starim alatkama, odjećom, obućom, ukrasima, suđem, fotografijama, slikama, starim novcem, dokumentima, tapijama, knjigama… Najbrojniji eksponati su: sjekire, čekići, kliješta, ekseri; noževi, sablje, koplje, kubure, pištolji, topovska đulad; fenjeri, kantari, ključevi, kalufi (za fesove); verige, sačevi, šporeti, pegle, dagare, džezve, šiševi,; burad, kace, stapovi, bukare, sepeti, plugovi, točkovi (drveni), bešike, sehare, baule; naćve, lopari, lopatice, sofre, čanci, kašike, sahani, ibrici, đugumi, ćase; potkovano jaje; stari novac, medaljoni, ukrasi; odjevni predmeti; muzički instrumenti; dokumenti, fotografije, slike, knjige,…”.

“Keljin muzej” je zbirka koja pomaže očuvanju tradicije i promociji Livanjskog kraja, ali i Bosne i Hercegovine.

Muzejski eksponati zbirke “Stari grad” prikazuju jednu vremensku crtu ovih prostora i tragove povijesnih razdoblja koje su ostavila za sobom.

Foto: Rapko Orman
Foto: Rapko Orman