Krivolovci opremljeni termovizijskim uređajima u noćnom krivolovu u HBŽ-u

U posljednje vrijeme na lovištima u Hercegbosanskoj županiji zabilježeni su slučajevi krivolova u noćnim satima uz uporabu termovizijskih uređaja, upozorili su iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HBŽ-a.

Stoga je iz Ministarstva upućen poziv policijskim postajama, Upravi za inspekcijske poslove, Upravi za šumarstvo HBŽ-a, kao i korisnicima lovišta da poduzmu dodatne mjere kako bi se toj praksi stalo u kraju.

U dopisu koji je uputio županijski ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Ivica Brešić od svih mjerodavnih institucija zatražen je pojačan angažman te kontrola prometnica i šumskih putova kako bi se osigurao mir divljači u vrijeme nelovnih dana u lovištima HBŽ-a.

Po riječima predsjednika udruge “Orlov kuk” iz Tomislavgrada Mate Buntića, lovačke udruge poduzimaju sve što je u njihovoj moći kako bi se problem krivolova suzbio no, po njegovim riječima, da bi se taj cilj postigao bit će potreban snažniji angažman policije.

– Nadamo se da će nam i Policijska uprava Tomislavgrad pomoći u sprječavanju ovakvih pojava, prije svega kontrolom prometnica, vozila i naoružanja koje neki pojedinci, nažalost, još uvijek nose nelegalno – istaknuo je Buntić.

Upozorio je kako bi se nešto trebalo poduzeti i oko sustava kažnjavanja krivolovaca, jer sadašnji sustav nije učinkovit.

– Mi smo predlagali da MUP HBŽ-a vodi evidenciju kršenja Zakona o lovstvu po principu tretiranja prometnih prekršaja, tako da počinitelji prekršaja ne bi mogli, na primjer, produžiti registraciju vozila, izvaditi bilo kakav službeni dokument i slično, sve dok ne izmire novčana dugovanja po prekršajnim nalozima. Međutim, taj prijedlog naišao je na zatvorena vrata – dodao je Buntić.