Krišto: HDZ ne prihvaća bilo kakve tehničke izmjene Izbornog zakona

Predsjedateljica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto (HDZ) poručila je da neće prihvatiti nikakve prijedloge izmjena Izbornog zakona koji ne osiguravaju legitiman izbor političkih predstavnika u zakonodavna i izvršna tijela vlasti, dok je svaki drugi prijedlog, koji konstitutivne narode stavlja u jednakopravan položaj, bez obzira tiču li se promjena Ustava ili Izbornog zakona, prihvatljiv.

Krišto je danas kazala novinarima da za nju i njene kolege zastupnike iz Kluba nisu prihvatljive nikakve tehničke izmjene Izbornog zakona prije nego što se napravi ono što je neophodno, a to su izmjene koje se odnose na Grad Mostar, popunu zastupnika Doma naroda Parlamenta Federacije BiH i Predsjedništvo BiH.

– To su uistinu nužne stvari, uz uvažavanje da imamo i druge odluke Europskog suda za ljudska prava koje nismo implementirali, a koje se tiču promjena Ustava – dodala je.

Istakla je kako će inzistirati na promjenama Izbornog zakona na principu legitimnog predstavljanja, odnosno izbora izaslanika u Dom naroda i u izvršnu vlast kada je u pitanju Predsjedništvo BiH.

Ponovila je da, ukoliko se želi doći do rješenja na tragu principa i načela odluka Ustavnog suda, do rješenja u pogledu Izbornog zakona vrlo brzo se može doći.

– Ukoliko se BiH želi gledati na drugi način i ukoliko se u njoj želi zadržati dominacija jednog naroda nad drugim te ukoliko se jednom narodu žele birati politički predstavnici, onda sigurno nije moguće doći do rješenja – zaključila je.

vecernji.ba