KREŠIĆ: Stanje u institucijama koje bi se trebale baviti migrantima konfuzno

U Mostaru je održana sjednica Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH na kojoj se raspravljalo o aktualnim sigurnosnim izazovima koji se odnose na državnu razinu, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Kao jedan od izazova o kojem se raspravaljo je sve veći priljev ilegalnih migranata koji ulaze u BiH.

Voditelj Odjela za analitiku i nacionalnu sigurnost Glavnog vijeća , Mijo Krešić, inače zamjenik ministra sigurnosti BiH informirao je članove GV o ovoj temi. Istaknuo je da zbog nepostojanja jedinstvene državne strategije, koja bi kvalitetno odgovorila na ovo pitanje, stanje unutar institucija koje bi trebale odgovoriti na ovaj problem je vrlo konfuzno.

Rezultat toga je da svaka od razina vlasti kreira vlastitu politiku. Od samog početka ulaska ilegalnih migranata nema dosljedne primjene Zakona o azilu, Zakona o strancima kao i zajedničke sinergije koja bi Graničnoj policiji BiH omogućila da učini granicu što manje propusnom za ulazak ilegalnih migranata.

Prema migrantima primjeniti i mjeru protjerivanja

Danas u BiH imamo na tisuće ilegalnih migranata za koje nemamo pouzdano utvrđen identitet, evidentno je učestalo narušavanje javnog reda i mira, te počinjenje kaznenih djela od strane ilegalnih migranata koji se slobodno kreću teritorijem države. Zbog toga bi trebalo dosljedno primjeniti pozitivne zakonske odredbe prema njima, a što bi značilo i mjeru protjerivanja iz BiH, rečeno je na sjednici Glavnog vijeća HNS BiH.

Veliki problem, prema ocjeni GV HNS BiH, predstavlja i neformiranje vlasti na državnoj razini što smanjuje kapacitet države u okviru koordiniranja regionalne suradnje i razmjene informacija. Bez zajedničke strategije i zajedničkog nastupa nema kvalitetnog odgovora na ovu problematiku, zaključeno je.

Glavno vijeće HNS-a smatra da i posljednja događanja oko formiranja „prihvatnog centra“ Vučjak, uprkos protivljenju i preporukama Europske komisije, dodatno kompliciraju situaciju u ovoj oblasti.

Neprihvatljiv prihvatni centar u većinski hrvatskom povratničkom naselju

Osim je lokacija Vučjak neprikladna zbog nedostatka sanitarnih uvjeta, potencijalno opasna kao bivše odlagalište smeća, ne prihvatljivo je što se locira u većinski hrvatskom povratničkom naselju koje se snažno protivi ovakvom centru, rečeno je na sjednici.

Glavno vijeće HNS BiH smatra kako bi bilo prikladnije formirati prihvatne centre u mjestima ulaska migranata u državu.

Ojačati kapacitete Granične policije

-Važno je ojačati kapacitet državne Granične policije kako bi se odgovorilo na ove probleme jer sve ukazuje da trenutačni broj graničnih policajaca i njihova tehnička opremljenost nisu adekvatni situaciji u kojoj se BiH nalazi. Posebice treba raditi na zaustavljanju organiziranog kriminala koji je povezan s ulaskom i krijumčarenjem ilegalnih migranta, naglašeno je.

Na sjednici Glavnog vijeća HNS-a BiH razgovaralo se i o temi prijedloga za uspostavljanje rezervnog sastava policije na entitetskim razinama.

Za Glavno vijeće HNS-a ovakvo uvođenje rezervnog sastava policije je u potpunosti neprihvatljivo. HNS se zalaže za dodatno opremanje i edukaciju postojećih policijskih službenika kako bi se ovaj aparat učinio što efikasnijim uz eventualno popunjavanje neodstajućih policijskih službenika vodeći računa o onim upravama gdje realno postoji potreba kako ne bi došlo do ugrožavanja osnovnih elemenata sigurnosti.

Glavno vijeće HNS BiH smatra kako je neophodan veći stupanj koordinacije i suradnje između svih policijskih agencija, a što bi zasigurno rezultiralo većom efikasnošću na otkrivanju i spriječavanju svih oblika kaznenih dijela pa i onih koja se odnose na ilegalne migracije.