Krenuli s tri radnika, sad imaju 27 i traže još. Rade za njemačko tržište!

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark rekao je ove sedmice u Prijedoru prilikom obilaska firme “Edna metalvorking” da bi jedna od tema svih predizbornih rasprava trebala biti kako otvoriti nova radna mjesta, unapređivati životni standard građana i zapošljavati mlade ljude.

On je istakao da ga često pitaju gdje su rezultati kada se govori o socijalno-ekonomskim reformama EU.

– Ova kompanija je primjer kako su sredstva EU iskorištena na pravi način – istakao je Vigemark.

On je dodao da su projekti podrške malim i srednjim preduzećima vrlo važne aktivnosti koje EU sprovodi zajedno sa UNDP i lokalnim vlastima.

– Upravo smo na primjeru ove kompanije mogli čuti kako su dobili dojavu od lokalne razvojne agencije “Preda” da se prijave na javni poziv za dodjelu sredstava za mala i srednja preduzeća koje je obezbijedila EU za nabavku novih mašina, a mi želimo više ovakvih primjera – naglasio je Vigemark.

On je dodao da EU ovakve usluge pruža kroz veliki broj različitih projekata, kroz program Lokalni integrisani razvoj i druge projekte preko Njemačke razvoje agencije pod nazivom “Pro lokal”, koji takođe pruža podršku malim i srednjim preduzećima.

Direktor firme “Edna metalvorking” Edita Rahman izjavila je novinarima da je prije tri godine novoosnovano preduzeće zakupilo prostor od 200 kvadratnih metara, zaposlilo tri proizvodna radnika i pokrenulo proizvodnju.

– Trenutno zapošljavamo 27 radnika i tražimo još tri radnika, a sav naš proizvodni program je namijenjen njemačkom tržištu koje je jako zahtjevno – istakla je Rahmanova i pojasnila da je riječ o podstanicama za grijanje i cijevima za dovođenje tople vode u domaćinstva, a da izvoz do kupaca ponekad ide i tri puta sedmično.

Rahmanova je naglasila kako su se oni prijavili na javni poziv koji je proslijeđen putem UNDP i sredstvima EU za podršku malim i srednjim preduzećima za nabavku mašina.

Vrijednost mašine je preko 100.000 KM, a sredstva dobijena kroz projekat EU iznose 38.000 KM.

Vigemark je tokom posjete Prijedoru posjetio i inkubator smješten u Poslovnom centru “Prijedor”.