Košarkaška utakmica koja se 1983. pretvorila u politički obračun; Kapetan “Šibenke” bio je Livnjak Željko Marelja

Prije 37 godina na točno današnji dan odigrana je najslavnija, najkontroverznija i najtragičnija utakmica u povijesti sporta na prostorima bivše Jugoslavije.

Bila je to majstorica doigravanja košarkaškog prvenstva u kojoj je Dražen Petrović, nakon navodnog prekršaja dosuđenog u posljednjoj sekundi, pogodio oba slobodna bacanja i poraz svog kluba 81:82 pretvorio u pobjedu 83:82. Međutim, ono zbog čega se ta utakmica smatra najkontroverznijom u povijesti jugoslavenske košarke dogodilo se sekundu prije nego što je sudija Ilija Matijević dosudio, vrijeme će pokazati, “fantomski faul” Sabita Hadžića na Draženu. Posljednja sekunda te utakmice i koševi koje je Dražen Petrović postigao bili su uvod u nezapamćenu sportsku dramu koja je u temeljima uzdrmala bivšu Jugoslaviju jer je izašla izvan okvira sporta i postala prvorazredni politički problem.

Pobjedom protiv moćne Bosne košarkaši tada “male” Šibenke donijeli su svom gradu prvu titulu državnog prvaka u njegovoj povijesti. Noć nakon utakmice protekla je u neviđenom slavlju, ali je iduće jutro donijelo teško razočaranje. Košarkaški savez Jugoslavije poništio je meč, Šibenka je dekretom samog političkog vrha ostala bez naslova prvaka, a mudraci iz KSJ-a donijeli su odluku da se utakmica poništi te da se nova odigra na neutralnom terenu u Novom Sadu.

Uz to, sudija Ilija Matijević doživotno je izbačen iz košarke, a Košarkaški savez Jugoslavije je suspendirao i dvoranu na Baldekinu. Bilo je to prvi put u povijesti da je jedna ekipa primila medalje, u ruke dobila pehar, a onda preko noći ostala bez svega. Šibenka je u finalu imala prednost domaćeg terena jer je ligaški dio bila ispred jake Bosne. Prvu utakmicu u Šibeniku pobijedili su “narančasti”, drugu u Sarajevu “studenti”. Majstorica na Baldekinu davala je novog prvaka. Bosna je puno bolje ušla u utakmicu, Sarajlije su imale i po 15 koševa razlike, ali malo po malo, minut po minut, Dražen i društvo grickali su prednost. A onda posljednjih nekoliko sekundi i prava drama.

Bosna je vodila 82:81, ali posljednji napad imala je domaća ekipa. Ostalo je svega sekundu vremena do kraja. Dražen prima loptu, otvara sebi prostor za šut, ali lopta ne dolazi ni do obruča. Vrijeme je isteklo. Bosna je prvak… Ili ne? Matijević sudi faul Hadžića na Draženu. Igrači Bosne i njihov trener Svetislav Pešić burno protestiraju, ali Matijević je svoje rekao. Utakmica će biti gotova onog trenutka kad 18-godišnji Dražen (koji je do tada ubacio 37 poena, a u to vrijeme nije bilo trojki) izvede dva slobodna bacanja. Veliki je pritisak bio na šibenskom tinejdžeru. Navodno, čak je i trener Šibenke Vlado Đurović molio Dražena da promašio jedno bacanje i da utakmica ode u produžetak, kao da mu je nešto govorilo bi moglo da se dogodi nešto neviđeno. Dražen ga nije poslušao, uzeo je loptu, mirno je ubacio oba bacanja i slavlje je počelo.

Vasil Tupurkovski, predsednik Košarkaškog saveza, dijeli zlatne medalje prvacima, a Šibenkin kapetan Livnjak Željko Marelja podiže pehar. Slavlje se preselilo u grad, a nekoliko tisuća Šibenčana došlo je da pozdravi prvake ispred Gradske vijećnice.

Šibenčani su otišli na spavanje kao prvaci, a još mamurne probudila ih je šokantna vijest. Igrat će se nova utakmica u Novom Sadu. Dražen, premda dijete još, odmah je odlučio.

– Ako želite, vi igrajte. Ja neću i svoju medalju ne dam nikome – svoje je kazao košarkaški Mozzart, a sa tom su se odlukom složili i ostali Šibenčani. Kako Šibenka nije došla u Novi Sad, Bosna je postala prvak.

Svetislav Pešić, danas trener Barcelone tada je bio trener Bosne.

– Niko nije sretan kada se utakmica završi na takav način. Ni ja, niti Vlada Đurović koji je tada trenirao Šibenku, niti navijači jednog i drugog kluba. Međutim, što se tog dana dogodilo u Šibeniku? Utakmica je završena, sudija Ilija Matijević je označio kraj i to pokazao kod zapisničkog stola. I to vrlo autoritativno. Tu je na njega izvršen pritisak da je bio faul na Draženu Petroviću. No, nije poanta je li bio prekršaj ili ne, već da li je isteklo vrijeme. Dobro, recimo da je prekršaj Sabita Hadžića i bio, ali ako i jeste, bio je nakon isteka vremena. Nikada se do tada nije dogodilo da se odsvira kraj utakmice, a onda promijeni odluka i donese nova koja je direktno utjecala na rezultat i ime prvaka – kazao je Pešić za portal “Basketbal.hr”.

Čini se. da je ovo finale imalo još jednu, političku stranu. Prema dostupnim podatcima, sjećanjima aktera tih događaja Šibenika te 1983. godine nikako nije smijela postati prvak Jugoslavije. Nakon silnih rasprava i sporenja kao glavni motiv na površini slučaja ostala je tvrdnja da je prvak države morala biti Bosna jer je taj klub Bosni i Hercegovini trebao poslužiti kao glavni adut na međunarodnoj sportskoj sceni za Zimske olimpijske igre koje su održane u Sarajevu 1984. godine.

Politika nije bila pozvana da arbitrira u košarkaškom ratu tek u noći između 9. i 10. travnja 1983. godine. Ona je u sportu bila snažno prisutna već gotovo četrdeset godina, ali je krajem osamdesetih i početkom devedesetih sport počeo izmicati kontroli. Krajem 1982. i početkom 1983. godine na vrhu države raspravljalo o sportu, a klubaštvo, menadžerstvo i napuštanje amaterizma prokazuju se kao najveći neprijatelji društvenih opredjeljenja i socijalističkog morala.

Neposredni povod za žestoki politički obračun sa zbivanjima u sportu bili su incidenti na utakmicama Šibenke i Zadra. Politička klima u kojoj je odigrano Košarkaško prvenstvo Jugoslavije 1982./1983., tijekom kojeg se tražila dlaka u jajetu da bi se zaustavile po socijalizam štetne pojave u sportu, bila je napeta do usijanja, a oduzimanja titule prvaka Šibenki bio je samo krešendo te političke tragikomedije.

Inače, sa državnog vrha šibenske društveno političke organizacije i njihovi čelnici su optuživani da istupaju nedemokratski i nesamoupravno, a na sve to treba dodati i riječi Borisa Kala, tada odbornika u SO Šibenik:

– Ovakve igre vode na opasan teren. Jer, ako se najplemenitija ljudska aktivnost pretvori u različite špekulacije gdje nas onda može dovesti ekonomika, nacionalne privrede i drugo? Zastanimo malo i razmislimo.

Ima onih koji misle da se na ovom košarkaškom meču dogodio sudar različitih vizija budućnosti Hrvatske i Jugoslavije, oko sportskih borilišta. Već su se počeli kopati rovovi za skori rat, raspad Jugoslavije i crtanje granica novih nacionalnih država. U tom kontekstu slučaj oduzimanja titule državnog prvaka Šibenki ukazuje se kao važan događaj.

Ostaje otvoreno pitanje bi li da je Dražen poslušao tadašnjeg predsjednika KSJ Vasila Tupurkovskog i promašio bacanja, što mu je ovaj po osobnom priznanju savjetovao išta bilo drugačije, odnosno da li bi se raspad zemlje, koji se dogodio početkom devedesetih spriječio?

Kurir.rs