Korak bliže EU: Vijeće ministara BiH jednoglasno usvojilo odgovore na Upitnik EK

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je danas poručio da su usvojeni svi odgovori na Upitnik Europske komisije koji je, kako je kazao, najkompleksnija faza na putu BiH ka EU.

Zvizdić je kazao da nije prošao nijedan dan da neka “aktivnost od europske agende nije bila na dnevnom redu u radu Vijeća ministara BiH”.

“Nije praktično prošao nijedan dan niti jedna sjednica u radu VM BiH da neka od aktivnosti s europske agende nije bila na dnevnom redu ili razmatrana kako bi nadoknadili dinamiku i uskladili aktivnosti s događanjima u zemljama Zapadnog Balkana. 2015./2016. su bile najuspješnije godine u radu VM BiH, 2017. smo imali određenih zastoja, blokada i opstrukcija”, kazao je Zvizdić i dodao:

“Vratili smo se na uspješnu dinamiku ispunjenja obaveza s europske agende. Imali smo nerealizirane četiri obaveze koje su bitne za napredovanje BiH ka EU, a kao što vidite za praktično dva mjeseca VM BiH kao ključni generator europskih procesa je uspjelo realizovati sve obaveze”.

Zvizdić je poručio da je BiH pokazala stalni napredak.

“Pokazali smo stalni napredak BiH, riječ je o eksponencijalnom rastu BiH gdje su prikazani bazni faktori napretka. BiH i njene institucije su postale kredibilan i sposoban partner koji je uspješan u rokovima, s malim kašnjenjima, ipak uredno odgovarao na zahtjeve EK. U međuvremenu, od naših prvih aktivnosti usvojen je Protokol o stabilizaciji i pridruživanju, usvojen je Mehanizam koordinacije, usvojili smo tri izuzetno važne Strategije. Vrlo brzo očekujemo usvajanje Strategije koja će donijeti stotine milijuna eura financijskih sredstava pomoći sektorima u BiH”.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je kazao da je usvajanje odgovora iz Upitnika najbolja “poruka gdje BiH želi biti”.

“Pokazan je kredibilitet i potpuno jasna opredijeljenost da europske integracije ostaju najvažniji vanjskopolitički cilj kojem smo bili posvećeni u posljednjih 30 mjeseci rada VM BiH. Danas smo usvojili odgovore na Upitnik koji predstavlja najkompleksniju fazu našeg puta ka EU. To je naša poruka gdje želimo biti. Želimo biti u EU, biti punopravan član EU. Kada je riječ o samom Upitniku, govorimo o 3.242 pitanja, preko 1.200 predstavnika svih institucija svih razina vlasti u BiH, govorimo o stotinama sastanaka i u konačnici produciranih više od 20.000 stranica materijala”.

“Završen je jedan od najkompleksnijih procesa, vrlo uspješno uz pomoć Mehanizma koordinacije na bazi stručnosti i dovest će nas do kandidatskog statusa koji je ključan za BiH i koji znači nepovratan proces na putu BiH ka EU”, kazao je Zvizdić, navodi N1.