Konferencija ‘Hrvati BiH – demografska stvarnost’

“Hrvati BiH – demografska stvarnost” naziv je konferencije koju organiziraju Sveučilište u Mostaru, Hrvatska akademija za znanost i umjetnost u Bosni i Hercegovini (HAZU BiH), Odjel za znanost i obrazovanje Hrvatskog narodnog sabora (HNS BiH), a pod visokim pokroviteljstvom Ureda hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Konferencija će se održati 11. lipnja (ponedjeljak) u 9 sati i 30 minuta u amfiteatru Sokrat Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru.

Konferenciju će otvoriti akademik Dragan Čović, hrvatski član Predsjedništva BiH, prof. dr. sc. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru i akademik Jakov Pehar, predsjednik Hrvatske akademije za znanost i umjetnost BiH.

Izlagači na konferenciji su doc. dr. sc. Žarko Dugandžić s temom „Sadašnja struktura u odnosu na prvotni popis stanovništva – projekcija kretanja: statistička kretanja s povijesnim osvrtom”, dr. Anto Domić s temom „Depopulacija posljedica ustavnopravne nejednakosti u Bosni i Hercegovini”, mons. Tomo Vukšić s temom „Demografska prisutnost Katolika u BiH od 1996. do 2017. stanje, procesi, budućnost, pitanja i pastoralni izazovi” (prema izvorima Katoličke crkve) te doc. dr. Stjepan Šterc s temom „Demografske mjere u Hrvatskoj i okruženju – učinci i povezanost Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine”.

Namjera organizatora jest da se kroz ovaj skup cjelovito i znanstveno sagledaju uzroci, činjenice i posljedice negativnih demografskih trendova hrvatskog naroda, kako u Bosni i Hercegovini, tako i zemljama regije, razmjene iskustava, definiraju ciljevi te ponude moguća rješenja za prevladavanje i poboljšanje nacionalne populacijske situacije u BiH. Na konferenciji će sudjelovati predstavnici akademske zajednice te svih razina vlasti kako bi zajedničkim naporima definirali odgovore na pitanja koja se tiču budućnosti hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću.