Kombinacija alkohola i lijekova može biti opasna, ali i fatalna

Uzimate li bilo kakve lijekove, najbolje bi bilo da se u potpunosti suzdržite od konzumiranja alkohola – savjetuje specijalistica opće medicine Tanja Pekez Pavliško i dodaje kako bi, bez obzira na lijekove, dnevni unos alkohola trebao biti ograničen na dva decilitra vina.

Kombinacija je potencijalno opasna kada, primjerice, lijek postupno otpušta svoje aktivne sastojke tijekom duljega vremenskog razdoblja, a žestoki alkohol može znatno ubrzati pražnjenje želuca te istodobno i otapanje tablete, javlja Hina. Na taj način u krvotok ulazi prekomjerna količina lijeka. To je osobito opasno u slučaju uzimanja alkohola s nekim vrstama analgetika koji u ekstremnim slučajevima mogu izazvati paralizu dišnog sustava.

Među ostalim opasnostima miješanja lijekova i alkohola su gastrointestinalno krvarenje ili nastanak čira. To je obično posljedica kombiniranja alkohola s lijekovima koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu, sastojak Aspirina. 

Liječnici upozoravaju da alkohol značajno pojačava učinak tableta za spavanje, sedativa i antidepresiva, a u kombinaciji s paracetamolom i određenim antireumatskim lijekovima dugoročno može oštetiti jetru. S time se slaže i dr. Pekez Pavliško pa dodaje da alkohol nije poželjno uzimati uz sve lijekove koji u sebi sadrže psihoaktivne substance.

Neki lijekovi, među kojima i brojni antibiotici, usporavaju razgradnju alkohola u organizmu. Dakle, pijete li alkohol dok ih uzimate, riskirate pojavu mučnine i povraćanja, a u težim slučajevima srčanu aritmiju i otežano disanje. Dr. Pekez Pavliško se s time ne slaže i kaže da uzimanje alkohola uz antibiotike nije opasno, ali se alkohol ne smije uzimati uz one koji u svom sastavu sadrže metronidazol. Treba istaknuti da antibiotici u organizmu ostaju još dugo nakon što ih prestanete uzimati, pa bi do ponovnog konzumiranja alkohola trebalo pričekati pet dana.

Budući da mnoge farmaceutske tvrtke ne testiraju svoje proizvode uz konzumaciju alkohola, kompletna lista lijekova koji se ne smiju uzimati ako pijete alkohol još nije kreirana. Osnovna lista lijekova koje ne biste smjeli miješati s alkoholom izgleda ovako: lijekovi s acetaminofenom, lijekovi za razrjeđivanje krvi, antibiotici, lijekovi protiv raznih napadaja, tablete protiv bolova, sirup protiv kašlja, nazalni dekongestivi (kapi za začepljen nos). 

Važno je istaknuti da miješanje alkohola i lijekova nije uvijek opasno, ako vaše tijelo to može podnijeti. No važno je da budete svjesni mogućnosti opasnih posljedica.