Kauboji bez Cindrića protiv prvaka Europe love prvo mjesto u skupini: Španjolci najefikasnija reprezentacija Eura

S početkom u 16 sati Hrvatska protiv Španjolske kreće u borbu za prvo mjesto skupine drugog kruga natjecanja Europskog rukometnog prvenstva. Kauboji će u Beču pokušati slaviti protiv aktualnih prvaka Europe i osigurati si “lakšeg” suparnika u polufinalu.

Za pretpostaviti je da će pobjednik druge skupine biti Norveška, koja je u dosadašnjem dijelu prvenstva bila nevjerojatno uvjerljiva u gotovo svim utakmicama.

U utorak navečer iz Beča je stigla loša vijest da Luka Cindrić neće igrati protiv Španjolske, zbog ozljede mišića noge. Izbornik Lino Červar želi ga sačuvati odnosno maksimalno moguće osposobiti za polufinale, odnosno utakmicu za treće mjesto ili finale.

Španjolska je kao i Hrvatska stopostotna. U šest utakmica upisala je šest pobjeda, ali za razliku od Kaubja u njezinim utakmicama nije bilo nikakve drame. Španjolska i Hrvatska sa osam bodova su vodeće na ljestvici u skupini I, Njemačka ima četiri, Austrija i Bjelorusija po dva, a bez bodova je Češka.

Španjolska mnogo daje, ali i prima mnogo pogodaka. Španjolska je najefikasnija reperezentacija turnira s točno 200 postignutih pogodaka u šest susreta. U prosjeku to iznosi 33,33 pogotka po utakmici. Usporedbe radi Hrvatska je zabila 156 pogodaka, ili prosječno 26,00, a to znači osam manje po susretu.

No, Hrvatska je do sada primila 133 pogotka, Španjolska pak 152. Razlika je 19 pogodaka. Ili u prosjeku Hrvatska prima 22,16 pogodaka po utakmici, Španjolska pak 25,33.

Osim toga, Španjolska je kao i Hrvatska deveti put stigla do polufinala. Jednom su, i to u Hrvatskoj prije dvije godine, postali europski prvaci. Uz to još imaju četiri srebra te dvije bronce. Jedini put do sada, kada su izborili polufinale, a nisu osvojili medalju, bilo je 2012. godine u Srbiji, gdje ih je na putu do bronce zaustavila baš Hrvatska.

Povijest međusobnih susreta Hrvatske i Španjolske je bogata, ali na velikim natjecanjima Hrvatska je uspješnija. Od 22 susreta naša je reprezentacija dobila 15, jedanput je bilo neodlučeno, a šest pobjeda ima Španjolska. Nije nevažno reći da su posljednja dva na europskim smotrama pripala Španjolcima – u Danskoj 2014. godine (29:28) i u polufinalu u Poljskoj 2016. godine (33:29).

Gol.hr