KARAMATIĆ: Pokušavaju županijama oteti nadležnost nad policijom i stvoriti MUP BiH

Predsjednik HSS-a BiH Mario Karamatić izjavio je kako ministri i ravnatelji policija u županijama s hrvatskom većinom ne smiju potpisati sporazum o korištenju radio-veze između policijskih agencija u BiH, jer bi time bile prenesene nadležnosti na Direkciju za koordinaciju policijskih tijela BiH, što vodi formiranju “MUP-a BiH”.

– To bi definitivno bio prijenos nadležnosti na Direkciju za koordinaciju policijskih tijela i mi to nemamo potrebe potpisivati. Hrvatski MUP-ovi imaju korektnu suradnju s federalnim MUP-o, tu su stvari jasno posložene i zna se što je čija nadležnost – kaže Karamatić, koji je i član Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora BiH.

On smatra kako je riječ o pokušaju pravljenja “MUP-a BiH” od strane onih koji se navodno zalažu za građansku državu, a u biti je kroje samo po mjeri jednoga naroda.

– To je prenošenje ovlasti sa županijskih MUP-ova, što za nas nije prihvatljivo u ovakvom odnosu snaga. Vidimo i po posljednjim izborima i svemu što se događa da u BiH ima svega osim iskrenosti i želje za suradnjom – navodi Karamatić.

Na osnovu dokumenta, koji je u posjedu agencije Srne, iz Direkcije je upućen dopis svim direktorima, ravnateljima policija i šefovima policija kojim ih poziva da potpišu sporazum o korištenju radio-veze između policijskih agencija u BiH, a kao točka u dnevnom redu navodi se i analiza stanja sigurnosti u BiH.

Potpisivanje ovog sporazuma podrazumijeva uvezivanje operativnih centara policija s Direkcijom za koordinaciju policijskih tijela BiH, za što ona nema nadležnost./HMS/