Karadžić traži razgovore o Srebrenici  

Haaški tribunal je Karadžića nepravosnažno osudio na 40 godina zatvora, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici počinjen u srpnja 1995., kada je ubijeno preko 7.000 Bošnjaka.

Obrana bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića zatražila je od Vlade Sjedinjenih Američkih Država presretnute razgovore iz srpnja 1995. godine koji se tiču događanja u Srebrenici. Karadžićev odvjetnik Peter Robinson zatražio je od Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) da naloži Vladi SAD-a da preda sve transkripte presretnutih i snimljenih razgovora iz srpnja 1995. godine koji se tiču događanja u Srebrenici. Obrana smatra da SAD posjeduje informacije koje će Karadžiću omogućiti da dokaže da je pogrešno osuđen za genocid.

”Tražimo od Žalbenog vijeća da od SAD-a traži da dostave ove informacije ili da odgovore ako ih ne posjeduju… To bi omogućilo da Karadžić pokaže da zapravo u relevantnom razdoblju nije znao da su zarobljenici u Srebrenici i da su ubijeni”, stoji u zahtjevu, prenosi BIRN BiH.  Haaški tribunal je Karadžića nepravosnažno osudio na 40 godina zatvora, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici počinjen u srpnja 1995., kada je ubijeno preko 7.000 Bošnjaka.

Karadžić je osuđen i za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teroriziranje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperiranjem te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Na tu presudu Karadžić je uložio žalbu, ali je to učinilo i Haaško tužiteljstvo, koje je tražilo da on bude proglašen krivim i za genocid u još šest općina i da bude osuđen na doživotni zatvor. Bilo je planirano da MMKS pravosnažnu presudu Karadžiću izrekne u prosincu, ali je izricanje odloženo zato što se sudac Meron, na zahtjev Obrane, povukao iz Apelacijskog vijeća, a umjesto njega postavljen je sudac Ivo Rosa.