Kako je Sarajevo položilo test tolerancije i za razliku od susjeda mirno ispratilo prvu Povorku ponosa

Tijekom proteklog vikenda u glavnom gradu BiH održana je prva Bh. povorka ponosa i dva kontraskupa koji su prošli bez ikakvih incidenata. Tako će Sarajevo i BiH ući u povijest jer su u regiji, ali i u brojnim gradovima širom svijeta, prve povorke prolazile uz veliko nasilje i uništavanje.

Veliki je ovo test bio za Sarajevo i BiH čiji su građani pokazali toleranciju i pravo na izražavanje mišljenja i govora. U “očima” pojedinih predstavnika vlasti u regiji, ali i zapadnih zemalja, BiH je konzervativna zemlja, zemlja “terorista” i jednoumlja, a Sarajevo “Teheran”. Prošli vikend građani BiH su demantirali to i pokazali svijetu kako se organiziraju ovakvi događaji u duhu tolerancije, mira i bez nasilja, gdje su s različitih skupova upućene potpuno različite poruke.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u više navrata je u Europskoj komisiji govorila o našoj državi kao opasnoj zoni. U istoj Hrvatskoj prva parada ponosa protekla je uz nasilje i napade na sudionike. Od 300 sudionika povrijeđeno je njih 30 tijekom i nakon povorke.

U Splitu je proteklo još gore. Sudionici su gađani kamenjem, bocama, petardama i drugim predmetima, a uhićeno je oko 100 osoba.

Prva Parada ponosa u Beogradu održana je 2001. godine kada su sudionike napali navijači, skinhedsi, ultra-nacionalističke grupe i simpatizeri nacionalističkih stranaka, a dio grada je demoliran. Povrijeđeno je više od 40 sudionika parade, a na meti nasilnika bili su i novinari.

U Sarajevu nije bačen niti jedan papir u pravcu povorke, čak naprotiv, pojedini stanari okolnih zgrada u ulici Titova izašli su na prozore i pozdravljali sudionike. Povorku su podržali ambasadori SAD-a, Velike Britanije i Francuske u BiH, poznati glumci, pjevači, umjetnici i književnici.

Treba naglasiti i da je skup osiguravao veliki broj policijskih službenika iz KS i drugih kantona i veliki broj zaštitara, a dio grada kojim se odvijala povorka bio je blokiran. Nakon povorke sudionicii su se razišli u različitim pravcima i nisu zabilježeni nikakvi incidenti.

Iz Europske unije i SAD-a poručili su kako su ponosni na Sarajevo i BiH jer su pokazali koliko su tolerantni i da različitost može biti prihvaćena.