Još 67 osoba zaraženo koronavirusom u BiH, Banja Luka najpogođeniji grad

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 sata izvršeno je testiranje 627 laboratorijskih uzoraka, a koronavirus (SARS-CoV-2) potvrđen je kod još 53 osobe u RS-u. U Federaciji BiH je registrirano 14 novih slučajeva.Na KCUS-u je testirano 430 uzoraka, a pozitivno je osam osoba iz Maglaja te po četiri iz Sarajeva i Bihaća. Od 16 pozitivnih rezultata dva su retestiranja iz Bihaća što znači da je 14 novozaraženih.

Što se tiče RS-a prema mjestu prebivališta, 26 osoba je iz Banje Luke, 10 iz Doboja, po tri osobe su iz Laktaša i Dervente, po dvije osobe su iz Čelinca, Oštre Luke i Bosanske Gradiške i po jedna osoba je iz Bosanskog Novog, Srpca, Kneževa, Prnjavora i Teslića.

Riječ je o 20 osoba muškog i 33 ženskog spola. Devetnaest žena je srednje životne dobi, četiri mlađe, a deset žena je starije životne dobi. Pet osoba muškog spola je mlađe životne dobi, šest srednje i devet muškaraca je starije životne dobi.

Ukupno 13 osoba je hospitalizirano, dok će ostali biti u izolaciji u skladu s definiranim procedurama. Ukupno 23 osobe nisu navele epidemiološku vezu s pozitivnim slučajem, dok je kod ostalih osoba riječ o kontaktu s pozitivnim osobama.

Koronavirus je potvrđen kod četiri medicinske sestre i jednog doktora medicine u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske. Testirana su i još 73 radnika Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske i ovi nalazi su negativni. U okviru aktivnog nadzora u protekla 24 sata testirano je i još 59 zdravstvenih radnika čiji nalazi su negativni.

Također, testirano je ukupno 19 osoba koje borave i rade u domovima za starije osobe, a novi koronavirus potvrđen je kod tri zaposlenika jednog doma za starije osobe u Derventi i kod jedne korisnice doma za starije osobe u Banjoj Luci.

Testirana su i 22 republička inspektora čiji su nalazi negativni. Testirano je ukupno 69 osoba iz lokalnih karantina ili objekata za izolaciju i ti nalazi su također negativni.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 820 slučajeva koronavirusa, od posljedica COVID-19 preminule su 34 osobe, a oporavila se 381 osoba.

U ovom bh. entitetu do sada je na koronavirus izvršeno ukupno 13.026 testiranja.

U BiH su do ovog trenutka registrirana ukupno 1.704 slučaja koronavirusa. Od tog broja oporavilo se 720 osoba, dok je 69 preminulo.

Broj zaraženih po gradovima i općinama u BiH:

Banja Luka – 419
Čitluk – 96
Maglaj – 88
Mostar – 79
Sarajevo – 73
Široki Brijeg – 58
Laktaši – 57
Tuzla – 48
Cazin – 41
Livno – 35
više na mapi…

Klix.ba