Jesu li mirisne svijeće opasne za zdravlje?

Većina mirisnih svijeća napravljeno je od parafinskog voska koji se dobiva od sirove nafte. Kada gori u zrak ispušta otrovne spojeve, uključujući aceton, benzen i toluen koji su kancerogeni.

Upravo zato bi trebalo izbjegavati ovu vrstu svijeća, ali postoji i dobra vijest.  Istraživanje provedeno na Sveučilištu Južna Karolina je pokazalo kako parafinske svijeće kada izgaraju utječu na kvalitetu zraka, a mogu dovesti do razvoja astme ili čak raka. Ipak, da bi se ozbiljnija stanja razvila, svijeća bi se trebala koristiti više godina i udisati njezin miris iz blizine, piše Metro.

Dobra vijest je da nisu sve svijeće štetne. Svijeće od prirodnih materijala sigurne su za korištenje, a dobro djeluju na okoliš. Jednostavno se naprave, a potreban je jedino sojin ili pčelinji vosak. Upravo sojin vosak gori dulje, nema mirisa ni dima, a ne postoji nepovoljni utjecaj na ljudsko zdravlje.

Pčelinji vosak, s druge strane ujedno i čisti zrak jer emitira negativne ione i poboljšava kvalitetu zraka, a također dulje gori.  Ako i dalje niste spremni odvojiti se od mirisnih svijeća, pazite da ih ne koristite predugo i da niste izravno izloženi njihovom dimu. Najbolje ih je koristiti u prozračenim prostorijama i na kraće vrijeme ili jednostavno koristiti eterična ulja.