Jeste li znali da kofein mijenja ukus hrane?

One koji ne mogu da zamisle početak dana bez kave (ili dvije) možda će zabrinuti otkriće stručnjaka da konzumiranje kofeina utiče na promjenu čula ukusa.

Jedno od djelovanja kofeina je ometanje receptora adenozina. Međutim, oni imaju važnu ulogu u regulaciji sna jer mogu na utiču na to koliko smo opušteni ili pospani, što objašnjava brzo razbuđivanje nakon popijene šoljice espresa, piše Science Daily.

Rezultati istraživanja koje su proveli stručnjaci Univerziteta Kornel pokazali su da zbog ometanja receptora adenozina onima koji uživaju u kavi čini se da je hrana manje slatka nego što jeste.

“Kada pijete kavu koja sadrži kofein, ona će promijeniti vaš doživljaj ukusa. Tako da ako jedete pošto ste popili kavu ili neko drugo piće sa kofeinom ukus hrane će biti drugačiji nego obično”, objasnio je jedan od autora studije profesor Robin Dando.

Da bi potvrdili pretpostavke, autori studije podijelili su ispitanike u dvije grupe. Svi su dobivali istu kavu bez kofeina, ali je ispitanicima jedne grupe naknadno dodavalo 200 miligrama kofeina u napitak, što je otprilike količina koju sadrži obična kava.

Svima je dodana ista vrsta šećera, ali su oni koji su pili kavu sa kofeinom ocjenjivali su je kao manje slatku.

U drugom dijelu studije ispitanici su procjenjivali nivo budnosti i količinu kofeina u napitku. Dok su bez obzira na to da li su pili kavu sa kofeinom ili bez njega prijavljivali isti porast budnosti nakon popijene kave, kamen spoticanja, bez obzira na grupu, bila je količina kofeina.

“Samo ispijanje kafe, uz miris i ukus najčešće je bilo praćene povećanom budnošću. Ispitanici su se osjećali razbuđenije čak i kada kofeina nije bilo u njihovim napicima”, istakao je Dando dodajući da je važan sam čin ispijanja kafe.

“Čak i kada samo mislite da radite nešto od čega ćete biti budniji učiniće da se osjećate budnijim”, zaključio je Dando.

Foto: Pixabay Izvor: rts.rs

Author: S. Vujanović