“JER TO NISI SMIO ČINITI U MOJE IME”: Bivši vojnici HVO-a na komemoraciji u Ahmićima

Na poziv Organizacionog odbora za obilježavanje 26. godišnjice stradanja Bošnjaka Ahmića i Viteza, kao organizatora komemoracije, ratni veterani raznih vojski sudjelovat će komemoraciji stradalim u Ahmićima, priopćio je Centar za nenasilnu akciju (CNA).

Mirovna organizacija Centar za nenasilnu akciju, sa uredima u Sarajevu i Beogradu, od 2008. godine organizira posjete grupe ratnih veterana iz Hrvatske, Srbije i BiH mjestima stradanja civila i vojnika tijekom posljednjeg rata te zvaničnim komemoracijama stradalima koje organiziraju lokalne i državne vlasti i udruženja žrtava.

U Ahmićima je, prema podacima Haškog tribunala u predmetu Kordić i Čerkez, u rano jutro 16. travnja 1993. ubijeno 116 civila, među kojima su i 32 žene i 11 djece.

Obitelji žrtava i danas tragaju za tijelima 29 ubijenih mještana Ahmića.

Prisustvom komemoraciji želimo odati počast stradalim mještanima Ahmića te pokazati da su bivši vojnici društvena skupina koja posjeduje visok stupanj kredibiliteta i potencijala za rad na polju izgradnje mira upravo zato što su neposredno, često na jako surov način, iskusili rat na vlastitoj koži.

Želimo ovim radom jačati sliku bivših branitelja kao graditelja mira koji je potreba ogromne većine ljudi na ovim prostorima, pa tako i ogromne većine veterana i njihovih obitelji.

Također, prisustvom komemoraciji bivši pripadnici HV-a, HVO-a, Armije RBiH, VRS-a, VJ i JNA poslat će poziv nadležnima da se i preostali odgovorni za počinjene zločine procesuiraju te da se učine dodatni napori na pronalaženju posmrtnih ostataka ubijenih.

Veterani iz regiona u organizaciji Centra za nenasilnu akciju do sada su prisustvovali komemoracijama u BiH u Gornjem Vakufu, na Koti 715 kod Zavidovića, Stogu kod Vozuće, Novom Gradu/Bosanskom Novom, Sanskom Mostu (Hrastova Glavica), Sijekovcu kod Broda, Laništima kod Brčkog, Trusini kod Konjica, Stupnom Dolu kod Vareša, u Srbiji u Grdeličkoj klisuri kod Leskovca, Varvarinu kod Kruševca, Aleksincu, te u Hrvatskoj u Pakracu, Varivodama i Gošiću kod Knina, navodi se na saopćenju.