Je li moguć svijet bez nuklearnog oružja?

Odnos prema postojanju nuklearnog oružja uopće predstavlja karakterističan primjer sukoba između idealnog svijeta, i onoga kakav jeste i u kojem trebamo živjeti.

Iako je za promicanje inicijative Globalne nule, Međunarodna kampanja za zabranu nuklearnog oružja (ICAN – udruga 468 nevladinih organizacija iz više od 100 zemalja), dobila Nobelovu nagradu za mir, ipak se zapitajmo – bi li svijet zaista bio miran bez nuklearnog naoružanja?

Thomas Schelling, dobitnik Nobelove nagrade za svoju teoriju igara u analizi konflikata smatra da bi u tom slučaju svaka kriza postala – nuklearna: „Dominiralo bi nastojanje da se djeluje preventivno: tko god dobije prvo oružje bi prisiljavao ili preventivno djelovao. Bio bi to vrlo nervozan svijet.“

U kombinaciji „vjerovanja i očekivanja“ na prvu vijest da je netko blizu dolaska do nuklearnog naoružanja, ekipe stručnjaka odmah bi se aktivirale, odnosno najveće zemlje bi otpočele novu utrku u naoružanju. Zamislimo da neki od antijunaka u filmovima o Jamesu Bondu ima barem jednu nuklearnu glavu, a nitko drugi u svijetu.

Put u pakao popločan je, zaista, dobrim namjerama. Nobelova nagrada za mir najbolji je primjer za to. Kao kada bi raspustili sve policajce, sudove i zatvore, jer smo svi odlučili da od danas – budemo dobri. Cilj jeste plemenit, ali ne znači da njegovo ostvarenje vodi miru i svijetu bez straha od nuklearnih eksplozija.

Nakon smanjenja broja nuklearnih bojnih glava na svim stranama za četiri puta, zahvaljujući procesu detanta, Sporazum o nuklearnom neširenju prihvatile su još prije dvadeset godina 174 zemlje u Ujedinjenim narodima. Iako nije jednakopravan, niti objektivan, jer devet zemalja posjeduje nuklearno naoružanje, a ostali su se obvezali da ga neće stjecati, sadašnji sustav funkcionira. Dokaz  – već više od sedamdeset godina, nakon Hirošime i Nagasakija, nema nuklearnih napada.

Čim je proizvedeno nuklearno naoružanje, duh je pušten ih boce. I u realnom svijetu nemoguće ga je vratiti nazad. Kao ni izum čovjeka po kojemu je nagrada nazvana.