Izraelci najavili antibiotik protiv raka u roku godinu dana

Tim izraelskih znanstvenika objavio je da će za godinu imati prvi “potpuni lijek” za rak, prenosi “The Jerusalem Post”. I ne samo to, tvrde da će terapija biti kratka, jeftina i učinkovita te da neće imati nuspojave ili će one biti minimalne.

Lijek je nazvan “MuTaTo” (multi-target toxin), a istraživači kažu da se u suštini može smatrati antibiotikom protiv raka jer posjeduje tehnologiju “ometanja rasta zloćudnih ćelija na najvišoj razini”.Ova nevjerovatna novost u liječenju raka dolazi iz izraelske tvrtke “Accelerated Evolution Biotechnologies Ltd.”, osnovane 2000. godine.

– Vjerujemo da ćemo za godinu imati kompletnu terapiju za rak – rekao je Dan Aridor, predsjednik tvrtke.

Naime, radi se o biofarmaceutskoj tvrtci u razvoju koja se bavi otkrivanjem i razvojem terapeutskih peptida i za to su razvili platformu “SoAP”, odnosno tehnologiju za tzv. kombinacijsku biologiju. 

– Naš lijek protiv raka bit će djelotvoran već od prvog dana liječenja, koje će trajati nekoliko tjedana s nikakvim ili neznatnim nuspojavama, a cijena će biti niža od većine terapija za rak koji su trenutno na tržištu – rekao je Aridor. Lijek se trenutno razvija pod vodstvom dr. Ilana Morada, voditelja razvoja, a potencijalno se radi o potpunoj promjeni načina borbe protiv raka, u kojoj će se koristiti kombinacija peptida i toksina za uništavanje ćelija raka. 

Inače, u SAD i drugim velikim farmaceutskim središtima već je odobreno više od 60 peptidnih lijekova, a peptidi nastavljaju ulaziti u klinički razvoj lijekova snažnim tempom, prenosi “The Jerusalem Post”.

Objašnjavajući cilj nove terapije, Morad navodi kako se vjerovatnoća višestrukih mutacija ćelija raka koje bi modificirale sve ciljane receptore istodobno dramatično smanjuje s brojem korištenih ciljeva. 

– Umjesto da napadamo receptore jedan po jedan, napadamo tri u isto vrijeme. Čak ni rak ne može mutirati svoja tri receptora istovremeno – kaže Morad. 

Morad se oslanja na jaki toksin koji će s velikom vjerovatnoćom uništiti ćelije raka prije nego što dođe do njihove detoksikacije.

Sa starenjem stanovništva rak je sve veći zdravstveni problem, na što upozorava i Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). 

Procjenjuje se da je u svijetu bilo čak 18,1 milijun novih slučajeva i 9,6 milijuna smrtnih slučajeva u prošloj godini.