Izrael zadržao 122 milijuna eura koje je trebao dati Palestincima

Izrael će zamrznuti 122 milijuna eura koje je trebao doznačiti Palestinskoj samoupravi u znak prosvjeda protiv financijske pomoći koju potonja isplaćuje obiteljima palestinskih zatvorenika, priopćio je u nedjelju premijerov ured.

Kako navode izraelske vlasti, taj iznos odgovara sredstvima koja je Palestinska samouprava u 2018. isplatila “teroristima u zatvorima, njihovim obiteljima i bivšim zatvorenicima”.

Izraelska vlada mora Palestinskoj samoupravi redovito doznačivati PDV i carinu koje naplaćuje na proizvode što ih uvoze Palestinci.

No u srpnju 2018. izraelski parlament je donio zakon o obustavi tih isplata u vrijednosti novčane pomoći koju Palestinska samouprava isplaćuje počiniteljima protuizraelskih napada i njihovim obiteljima.

Zakon nikad nije zaživio, ali je izraelski premijer Benjamin Netanyahu prošli tjedan najavio da će to učiniti pošto je Palestinac u Jeruzalemu ubio mladu Izraelku, prenosi Hina.

“Riječ je o važnom zakonu koji ćemo provoditi kao što sam obećao”, rekao je Netanyahu uoči donošenja odluke kabineta, navodi se u priopćenju iz njegova ureda.