Izetbegović: Ima spremnosti za kompromis oko Izbornog zakona

Nema ništa dramatično novo, ali ima spremnosti da se krene u kompromis, rekao je predsjednik SDA Bakir Izetbegović, nakon sastanka izaslanstava HDZ-a BiH i SDA u Mostaru,javlja reporter Hrvatskog Medijskog Servisa.

Izetbegović je kazao da je sastanak bio sadržajan, intenzivan i obećavajući.

“Kao što kaže Čović, nekada bude više  a nekad manje kemije, ali danas smo imali obećavajući sastanak. Tu atmosferu treba potvrditi kroz jednu efikasniju suradnju. Dogovorili smo se da normalno funkcioniranje vlada na svim razinama ne smije biti dovedeno u pitanje”, rekao je Izetbegović.

Predsjednik SDA kaže da, unatoč zastojima i blokadama, “rezultati rada vlada nisu loši jer imamo rast BDP-a, zaposlenih i broj turističkih dolazaka”.

“Pretvaramo FBiH u jedno veliko gradilište. Međutim, ako ne bude novih kredita i ako ne napravimo novu vlast doći će do zaustavljanja i usporavanja” rekao je Izetbegović.

On je naglasio da SDA inzistira na tome da se formiraje komisija unutar Parlamenta BiH ne veže za imenovanje novog predsjedatelja Vijeća ministara BiH.

“HDZ smatra da to nije moguće uraditi s obzirom na sadašnju strukturu i odnose te da pitanje ANP-a nije trebalo vezati za formiranje vlasti. SDA se s time ne slaže, i smatramo da se tu radi o vladavini zakona i o tome da entitet ne može naređivati državi”, rekao je predsjednik SDA dodajući da je izlaz iz takve situacije u postizanju kompromisa.

Što se tiče federalne razine vlasti Izetbegović kaže da se došlo do toga da se definiraju principi rada buduće Vlade, ali da će biti teško izmjeniti Izborni zakon.

“Izborni zakon nismo uspjeli izmijeniti godinama, pa ne mislim da ćemo to uspjeti i u sljedećih nekoliko dana.Danas se vidjelo da se mogu usvojiti neki principi te da ima spremnosti za kompromis”, rekao je Izetbegović.

Predsjednik vodeće bošnjačke stranke najavio je i razgovore oko formiranja federalne vlade dodajući da je SDA zainteresirana za rotiranje nekih ministarstava. Kazao je i da će vrh SDA i HDZ-a ohrabriti svoje ogranke u HNŽ-u kako bi se formirala vlast u toj županiji.

Upitan što je zapravo novo u odnosu na izjave poslije sastanaka od prije 3 ili 4 mjeseca Izetbegović je kazao da nema ništa dramatično novo, ali postoji spremnost na kompromis.

“Ima spremnosti da se krene u kompromis po pitanju vrlo značajnih stvari kao što su Izborni zakon, implamnetacija presuda suda u Strasbourgu i Ustavnog suda BiH, i meni je to novo”, odgovorio je Izetbegović na novinarsko pitanje”.

Komentirajući raniju izjavu da BiH neće u NATO, ako neće Srbi, Izetbegović kaže da sa Srbima treba raditi na tom pitanju.

“Srbe treba uvjeriti da se vrate na pozicije na kojima su bili prije 10 godina. Nikakvo pritiskivanje da se nešto mora neće biti od pomoći. Taj moj pristup je bio u duhu relaksacije odnosa upućen gledateljstvu u RS-u. Nitko vas ni na što neće tjerati dok se ne dogovorimo, ali treba napredovati prema NATO-u”, istaknuo je Izetbegović.

Odgovarajući na pitanje je li moguć dogovor oko održavanja izbora u Mostaru Izetbegović je kazao da je stav SDA da se pitanje Grada Mostara treba riješiti kroz zakon na razini Federacije BiH.

“To je jako osvjetljivo pitanje i trebat će još Neretve proteći dok se ne stekne povjerenje u Mostaru. Tu će morati biti niz zaštitnih mehanizama po onome kako stvari u Mostaru vidi SDA. Mostarom treba vladati zajednički i ne smije se dogoditi da jedna strana zavlada drugom”, rekao je Izetbegović.

Upitan što se konkretno učinilo na tome da Hrvatima drugi ne mogu birati političke predstavnike Izetbegović je kazao da sa detaljima neće izlaziti u javnost.

“Ali da danas ima spremnosti za kompromis, više nego inače- ima. Mišljenja sam da suprotstavljenje strane mogu naći rješenje”, rekao je Izetbegović.

B. G./HMS