Istražitelji na tragu uzroka eksplozije u Rafineriji nafte Bosanski Brod

Istražni tim koji radi na rasvjetljavanju slučaja eksplozije u Rafineriji nafte u Bosanskom Brodu, završio je očevid kojim je rukovodio postupajući tužitelj.

Fokus istrage je na određenim cijevima i spojnicama u pogonu, koje će biti predmet stručne analize.

“Za sada su identificirani dijelovi cijevi, spojnice između dva pogona. Sve ukazuje da je tu inicirana eksplozija koja se kasnije proširila”, rekao je u izjavi novinarima načelnik Policijske uprave Doboj Dmitar Vračar.

Kako bi se utvrdile sve činjenice angažirani su stručnjaci iz inozemstva i inspekcijskih organa.

“Angažirani su vještaci iz Beograda”, dodao je Vračar ističući da će predmeti koji su izuzeti s mjesta eksplozije, ukoliko se za tim ukaže potreba, biti upućeni u nadležne laboratorije, u kojima će se izvršiti ispitivanje materijala.

Na taj način bi trebalo da se utvrdi šta je uzrok eksplozije i požara u brodskoj Rafineriji nafte 9. listopada u večernjim satima, kada je smrtno stradao jedan radnik, a više lakše ozlijeđeno.

Okružno javno tužiteljstco u Doboju zatražilo je ranije od Osnovnog suda u Derventi izdavanje naredbe za privremeno oduzimanje predmeta-dokumentacije i video nadzora iz Rafinerije nafte Bosanski Brod, s ciljem utvrđivanja uzroka požara i eksplozije u tom poduzeću.