ISTANBULSKA KONVENCIJA PODIJELILA HRVATSKU DESNICU: Crkva se okreće protiv HDZ-a i poziva građane na prosvjede

Na nedjeljnoj misi u zagrebačkoj crkvi Presvetog srca Isusova svećenik je polemizirao s Plenkovićevom stavovima o Istanbulskoj konvenciji, a na kraju pročitao i poziv na prosvjed protiv iste koji će u subotu biti održan u Zagrebu, a započet će ispred sjedišta HDZ-a

Osim u javnosti, intenzivna rasprava oko Istanbulske konvencije i njene ratifikacije vodi se i unutar najveće stranke, vladajućeg HDZ-a. Mnogi važni članovi stranke poput potpredsjednika Milijana Brkića, političkog tajnika Davora Ive Stiera ili zastupnice u Europskom parlamentu Ivane Maletić izjasnili su se protiv ratifikacije dokumenta koji je po njima kontroverzan.

 

Posljedica je to i djelovanja drugih zainteresiranih aktera na javnoj sceni, naročito Crkve, piše Novi list..

 

 

S oltara pozivaju na prosvjed ispred HDZ-a

 

Taj list piše kako svećenici na misama diljem Hrvatske u svojim propovijedima učestalo progovaraju o navodno protukršćanskim dijelovima Istanbulske konvencije te doznaju da je u nedjelju navečer, na misi u zagrebačkoj crkvi Presvetog srca Isusova u Palmotićevoj ulici, jednoj takvoj propovijedi svjedočio i Karlo Ressler, savjetnik predsjednika HDZ-a i premijera Andreja Plenkovića.

 

Tom prilikom Ressler je, piše Novi list, čuo kako svećenik s oltara polemizira s Plenkovićevom tezom da je Istanbulska konvencija “duboko kršćanska” da bi na kraju mise čak pročitao i obavijest o prosvjedu protiv usvajanja Istanbulske konvencije koji će iduće subote biti održan u Zagrebu, a započet će ispred sjedišta HDZ-a.

 

Riječ je o presedanu u političkom životu Hrvatske od 1990. godine da Katolička crkva poziva na prosvjed ispred sjedišta HDZ-a.