Islamska zajednica u BiH: Čović nas bez dokaza optužuje za urotu

Islamska zajednica Bosne i Hercegovine odlučno odbacuje tvrdnje predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića kako se miješala u izborni proces u Bosni i Hercegovini i osigurala pobjedu Željka Komšića u utrci za hrvatskog člana Predsjedništva BiH i takve izjave vidi kao pokušaj prenošenja političkih sukoba na cijele narode, izjavio je u Muhamed Jusić, savjetnik za medije reisa Huseina Kavazovića.

“Nije bilo nikakvih zavjera u ‘džamijama’ da se bilo tko izabere ili ne izabere na proteklim izborima. U Islamskoj zajednici takve špekulacije i dezinformacije smatramo krajnje zlonamjernim. Očito je da neki pokušavaju političke sukobe prenijeti na građane i narode, a čini se sada i na vjerske zajednice. Oni koji bi da podijele državu znaju da to ne mogu uraditi dok ne podijele društvo i mi se nadamo da će građani Bosne i Hercegovine to prozreti”, kazao je Jusić kako ga citira sarajevski portal Klix.

Upute vjernicima za koga glasati

Čović je tvrdnju o tome da su se uoči izbora u BiH u džamijama davale upute vjernicima kako i za koga glasovati, što je navodno osiguralo pobjedu Komšiću, iznio u srijedu sudjelujući u programu mostarske komercijalne televizija Naša TV.

Odgovarajući na novinarsko pitanje je li točno da su u džamijama sugerirali višečlanim obiteljima kako podijeliti svoje glasove, odnosno kako ih distribuirati Komšiću i kandidatu Stranke demokratske akcije (SDA) Šefiku Džaferoviću kako bi obojica pobijedila, Čović je potvrdio kako u HDZ_u imaju takve informacije.

“Imamo jako puno informacija s terena koje govore o tome da se već tada uoči izbora s džume (skupna molitva petkom u podne) pozivalo i davali naputci vjernicima kako to dalje prenijeti i kako kontrolirati čitav sustav”, kazao je Čović.

Dodao je kako su takvu kampanju financirale bošnjačke elite koji vjeruju u unitarnu državu kojom mogu vladati.

Opasne teze

U Islamskoj zajednici BiH su ocijenili kako su ovakve Čovićeve teze opasne, tim prije što ih svodi na urotničku organizaciju koja potkopava građansko društvo.

“Takvim se narativom Bošnjaci svode na vjersku skupinu koja odluke donosi u ‘džamijama’, a Islamska zajednica se portretira kao neka urotnička i tajanstvena organizacija koja djeluje protivno normama građanskog društva. To je opasna i dobro osmišljena propaganda i mi je kao takvu prepoznajemo”, kazao je Jusić.

Podsjetio je kako je reis Kavazović uoči izbora u intervjuu “Večernjem listu” jasno kazao kako nije dobro da jedan narod drugome bira predstavnike u vlasti a to je bilo i ostalo stajalište Islamske zajednice, prenosi Hina.

“I muftije Islamske zajednice u BiH su se nedvojbeno očitovale o tome da Islamska zajednica nema favorita na proteklim izborima, nego da od svojih pripadnika traži da glasuju prema vlastitoj savjesti i moralnim uvjerenjima. Očekivali smo da će se taj stav znati cijeniti”, kazao je Jusić komentirajući Čovićeve tvrdnje.