INSTITUCIJE NA RAZINI BiH: Desetine šefova pred istekom mandata

Četverogodišnji mandati najmanje 20 direktora i zamjenika direktora agencija i institucija na razini BiH isteći će krajem ove godine, a koliko je poznato, od bitnijih institucija samo je za direktora Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) raspisan natječaj.

Sadašnjem direktoru SIPA Perici Staniću mandat ističe 5. prosinca, a uglavnom u tom razdoblju, odnosno u prosincu, mandati ističu i ostalim direktorima institucija i ustanova na razini BiH. Prema podacima do kojih su došle “Nezavisne novine”, samo u prosincu će isteći mandat dvadesetak direktora i zamjenika.

Recimo, Velimiru Jukiću, direktoru Agencije za statistiku BiH, mandat ističe 9. prosinca 2019. godine, kao i njegovim zamjenicima Fadilu Fatiću i Miljanu Popiću. Gordanu Miliniću, direktoru Agencije za unapređenje stranih investicija, mandat ističe 16. prosinca, isto kao i Aleksandru Golijaninu, direktoru Agencije za nadzor nad tržištem, ali i njegovom zamjeniku Dražanu Primorcu, dok zadnjeg dana ove godine četverogodišnji mandat ističe i Džemilu Hajriću, direktoru Agencije za sigurnost hrane, i njegovom zamjeniku Draganu Brenji.

Zadnjeg dana 2019. godine mandat ističe i Pavi Radiću, zamjeniku direktora Ureda za veterinarstvo, kao i Sejadu Mačkiću, tajniku ovog ureda.

Borislavu Kraljeviću, zamjeniku direktora Instituta za standardizaciju, mandat je istekao 31. svibnja 2019. godine, dok Muameru Bandiću, direktoru Agencije za rad i zapošljavanje, mandat ističe 9. prosinca ove godine.

Osmanu Mehmedagiću, direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), mandat ističe 19. studenog ove godine, kao i njegovom zamjeniku Trifku Buhi, dok je Draganu Ćuzulanu, koordinatoru za reformu javne uprave, mandat istekao 25. kolovoza, a mandat je istekao i Petru Kovačeviću, direktoru Agencije za zaštitu osobnih podataka. Željku Tepavčeviću, zamjeniku direktora Agencije za rad i zapošljavanje, mandat ističe 9. prosinca, isto kao i Seadu Hadžiću, zamjeniku direktora Agencije za forenzička ispitivanja i vještačenja BiH.

Pored direktora i njegovih zamjenika, mandati su istekli i dvojici članova SIP-a, a uskoro će još trojici, tako da će u ovoj instituciji od sedam članova njih pet raditi s isteklim mandatom.

“Što se tiče njihovih ovlasti, ništa se ne mijenja, ali nije nebitno je li ili nije istekao mandat jer ti mandati nisu uvedeni bez veze. Oni su uvedeni i ograničeni s pretpostavkom da se ti ljudi mijenjaju na određeno vrijeme”, rekao je za “Nezavisne” Neven Akšamija, direktor Agencije za državnu službu BiH.

On kaže da ova agencija prati i izvještava Vijeće ministara BiH kada je nekom od državnih službenika koji su na čelu neke institucije istekao mandat, a da one koji nisu državni službenici prati Generalno tajništvo Vijeća ministara BiH.

Iz institucija BiH, ali i iz Agencije za državnu službu BiH, prema Vijeću ministara BiH otišlo je nekoliko urgencija koje se odnose na istek mandata i potrebu raspisivanja natječaja, međutim Vijeće ministara na posljednjoj sjednici, prema neslužbenim informacijama, donijelo je odluku o raspisivanju samo sedam natječaja za izbor direktora i zamjenika, ali jučer se nije uspjelo saznati na koje pozicije se to konkretno odnosi.

“Ovdje je sve obesmišljeno. Ne poštuju se Ustav i zakon, a kao da je nekoga briga za isteklim mandatima. Svugdje u svijetu se rokovi poštuju, posebno oni izborni, osim u BiH. Mandati će ovima kojima su istekli biti produženi i nikoga neće biti briga za tim”, rekao je Vehid Šehić, analitičar i bivši predsjednik SIP-a.

HMS