Hit-trener: Za uspon slavnog kluba velike zasluge ima bivši izbornik!

Zanemarujući ovotjedne žestoke prosvjede Eintrachtovih navijača, ogorčenih što je njihov klub morao igrati utakmicu protiv Leipziga u ponedjeljak, Sportbild u svom članku o Eintrachtovu “boomu” usredotočen je na niz pozitivnih efekata, nuspojava koje prate izvrsnost Eintrachtova stručnoga stožera. Eintracht je s Nikom Kovačem trećeplasiran u Bundesligi i drži poziciju koja vodi u Ligu prvaka, zatim korak je do plasmana u finale Kupa, jer u travnju ga čeka polufinale Kupa protiv Schalkea, ali uza sve to on ostvaruje i donedavno nezamislive poslovne rezultate.

Primjerice, Eintracht u ovom trenutku ima rekordnih 50 tisuća članova, po čemu je osmi klub Bundeslige. Za usporedbu, u sezoni 2015./2016., kada je Niko Kovač preuzeo momčad, Eintracht je imao 37 tisuća članova. Eintrachtova rekordna posjeta na domaćoj utakmici ove sezone bila je 49.054 gledatelja, a prosječna gledanost iznosi 48.752 ili čak 93 posto od kapaciteta stadiona. Eintrachtovi prihodi na dan domaćih utakmica (ulaznice, popratni sadržaji) iznose čak 110 milijuna eura, rekordna je zarada i od marketinga, 40 milijuna eura, od prodaje klupskih suvenira osam milijuna eura…

Stoga je gradonačelnik Frankfurta Peter Feldman (SPD) označio nogometni klub “ponosom grada na Majni”. Takav status u svome gradu Eintracht nije imao još od 1980. godine kada je klub osvojio naslov pobjednika Kupa Uefe. Kroničar Eintrachta navodi kako su od toga doba klub pratili samo razočaranja, ispadanja iz Bundeslige, rezultatski i organizacijski kaos. Početak novoga uspona Eintrachta povezuje se s organizacijskom sposobnošću bivšega šefa Heriberta Bruchhagena (2003. – 2016), koji je uspio konsolidirati klub.

U novo klupsko vodstvo, na čijemu je čelu Axel Hellman, kooptirani su sportski direktor Fredi Bobić, te novi financijski direktor Oliver Frankenbach. Prije 15 godina nijedna snažna tvrtka iz bankarske metropole nije bila spremna pomoći klubu kad se borio za goli život, a sada su Eintrachtovi ponosni partneri Njemačka burza i Njemačka banka.

U stručnom smislu ključni potez novoga vodstva bilo je postavljanje Nike Kovača za prvoga trenera, čija su zadivljujuća predanost, profesionalnost i strast prema poslu bili presudni faktor u približavanju Eintrachta kremi Bundeslige. Niko je samostalno selektirao igrače, po svom ukusu i potrebama, i svojim znanjem, osobnošću i autoritetom proizveo savršenu kemiju u momčadi.

Zanimljivo, Nikina je momčad najnediscipliniranija u Bundesligi s čak 56 kartona (55 žutih, 1 crveni), što nije odraz njezine pretjerane oštrine i prljavosti, nego jednostavno agresivnosti, goropadne izvedbe na rubu prekršaja.

Politika nas ne zanima

Kovačev uspjeh ima posebnu težinu ako se zna da u svlačionici ima predstavnike iz čak 11 zemalja, što je također bundesligaški rekord ove sezone. Kako Niko tako briljantno uspijeva pomiriti tolike različitosti, i kako se s takvom “internacionalom” mogu identificirati Eintrachtovi navijači? Odgovor je dao gradonačelnik. – Svjestan svoje poslovne i društvene uloge, naš klub čvrsto podržava svoju multinacionalnost i integraciju svih nacija. Eintracht živi u srcu našega grada. Rasizmu i diskriminaciji nema mjesta ni u klubu, ni u našemu gradu.

Kada su Niku Kovača pitali o ovoj temi, naš joj stručnjak nije dao osobitu važnost. – Ovo nije Brexit or Fraxit, nas politika ne zanima, samo nogomet. Uvijek ću izabrati najbolje igrače, bez obzira na godine, izgled, jesu li Nijemci ili ne. Naš “radni” jezik je njemački, svi ga moraju naučiti, a jezik po kojemu ću sastavljati momčad je nogometni, onaj kojim se izražavaju na terenu – istaknuo je Niko Kovač.

www.vecernji.ba