Hercegbosanska županija jedina u BiH bez potvrđenih slučajeva korone

Epidemiološka situacija u Hercegbosanskoj županiji (HBŽ) za sada je povoljna, nema oboljelih osoba od koronavirusa, dok je 30 osoba izašlo iz samoizolacije, izvijestio je u petak Krizni stožer HBŽ-a.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo HBŽ-a Diana Mamić kazala je da je na području te županije 570 osoba koje se nalaze u samoizolaciji, a koje su pristigle iz susjednih te zemalja EU-a, s tim da je njih oko 30 izašlo iz samoizolacije.

“Jutros je testirano 11 osoba i testovi su spremljeni u SKB Mostar, a njihov rezultat očekuje se najkasnije narednog dana”, istaknula je Mamić, prenosi Fena.

Za razliku od prošlog tjedna kada su zdravstvene ustanove oskudijevale s primjerenom aparaturom i zaštitnim sredstvima, sada su u Kriznom stožeru već optimističniji jer su pribavili neka sredstva, a samoj situaciji doprinijelo je i jučerašnje usvajanje županijskog proračuna iz kojeg je odobreno milijun maraka.

Ministar MUP-a HBŽ-a Darinko Mihaljević kazao je da se smanjuje broj osoba koje se ne pridržavaju naredbe o samoizolaciji koju je odredio Županijski krizni stožer.

“U protekla 24 sata djelatnici MUP-a provjerili su 149 osoba kojima je izdano rješenje o samoizolaciji, izdano je osam prekršajnih naloga, od čega su četiri prekršili naredbu o kretanju u vrijeme policijskog sata”, istaknuo je Mihaljević.