HDZ 1990: Sporazum s HDZ BiH postignut zbog jednakopravnosti Hrvata

Vodstvo HDZ 1990. našlo se na udaru nekoliko lokalnih stranačkih organizacija i kritika dijela medija iz Sarajeva nakon što je nedavno potpisalo sporazum o suradnji s HDZ-om BiH, čime su, po tvrdnjama kritičara, iznevjerili obećanja koja su dali biračima na posljednjim izborima, održanim u listopadu.

Druga najsnažnija stranka bosanskohercegovačkih Hrvata, HDZ 1990., priopćila je u petak kako je njihovo vodstvo nedavno potpisalo sporazum s HDZ-om BiH kako bi se suprotstavilo preglasavanju Hrvata i osiguralo jednakopravnost toga naroda kroz izmjene Izbornog zakona i Ustava zemlje te time odbila biti dio neprincipijelnih koalicija s dijelom bošnjačkih stranaka koje su, kako tvrde, pokušale legitimne hrvatske stranke i nakon posljednjih izbora izbaciti iz vlasti.

“Izmjene Izbornog zakona po mišljenju stranačkih tijela HDZ 1990. danas je osnovni hrvatski nacionalni interes u Bosni i Hercegovini i na temelju tog stajališta i trenutačne političke klime koja vlada u BiH, HDZ 1990. je odlučio ostvariti suradnju s HDZ BiH” kako bi se riješilo pitanje Hrvata u BiH, jer trenutačno ne postoji ni volja niti želja za rješavanjem ovog problema kod predstavnika drugog naroda, a da to nažalost ne uključuje majorizaciju Hrvata, navodi se u priopćenju HDZ-a 1990.

Pri tome se pojašnjava kako je HDZ 1990. odbio biti dio protuhrvatskih poslijeizbornih savezništava zbog nespremnosti većine bošnjačkih stranaka za uvažavanjem mišljenja Hrvata, prenosi Hina.

Dodaje se i da dvije stranke imaju identična stajališta u pogledu izmjena Izbornog zakona i Ustava BiH kako bi se onemogućila dominacija nad Hrvatima.

Neprihvatljivim su ocijenili nametanje Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH dodajući kako je to najbolji dokaz neravnopravnosti Hrvata.

HDZ 1990. je ocijenio kako potpisivanje sporazuma s HDZ-om BiH ne amnestira ovu stranku od dosadašnjih promašaja i odgovornosti za stanje u kojemu se nalazi hrvatski narod.

Pri tome je pozvao HDZ BiH da samostalno ne podrže uspostavu vlasti u Federaciji BiH dok se ne riješi status i ravnopravnost hrvatskog naroda kroz izmjene Izbornog zakona.

Čelnici dvije najsnažnije hrvatske stranke u Bosni i Hercegovini HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. potpisali su prije dva tjedna sporazum o suradnji kojim je predviđeno zajedničko djelovanje na ustavnim reformama i promjenama Izbornog zakona te zajedničkom djelovanju u vlasti s ciljem ostvarivanja jednakopravnosti tamošnjih Hrvata i usmjeravanja BiH ka članstvu u EU i NATO savezu.

Dva HDZ-a su se sporazumom obvezala da će sudjelovati u vlasti sukladno rezultatima posljednjih izbora te zajednički donositi odluke u zakonodavnoj vlasti.

Raskolom HDZ-a BiH 2006. godine iz njega se izdvojio HDZ 1990., do čega je došlo zbog različitih pogleda u stranci na ustavne promjene potrebne za ispunjenje standarda u približavanju Europskoj uniji. Dva HDZ-a su 2011. ponovno revitalizirala rad Hrvatskog narodnog sabora koji okuplja najveće hrvatske političke stranke u BiH kod donošenja najvažnijih nacionalnih odluka.

Iz HDZ-a 1990. su pojasnili kako su prije posljednjih listopadskih izbora postojali planovi za uspostavu nove Alijanse ili Platforme – što je naziv za dvije koalicijske vlasti na razini Federacije BiH iz 2000. i 2010. kada su bošnjačke stranke izbacile vodeće hrvatske stranke iz vlasti.

HDZ 1990. je odbio mogućnost sudjelovanja u takvome savezu nakon posljednjih izbora, pojašnjava se.