Grupa migranata tvrdi da su iz Slovenije vraćeni u Hrvatsku, a zatim prebačeni u BiH

U mjestu Ivanjska na području općine Bosanska Krupa, u neposrednoj blizini granice sa Hrvatskom, jučer je zatečeno 35 migranata. Oni su službenicima MUP-a Unsko-sanskog kantona rekli da su iz Slovenije preko Hrvatske vraćeni u BiH.Ove informacije za Klix.ba je potvrdio portparol MUP-a USK Ale Šiljdedić.

“Policija je zatekla 35 migranata koji su se kretali pješke prema Bosanskoj Otoci. Kod sebe nisu imali dokumente, a dvojica od njih 35 su posjedovali prekršajne naloge koji su izdani u Sloveniji dan prije, dakle 27. kolovoza. Alžirac i Marokanac su kažnjeni jer su ilegalno prešli u Sloveniju”, kazao je Šiljdedić.

Foto: Klix.ba

S obzirom da niko od 35 migranata nije imao potvrdu da je ranije boravio u BiH ne može se sa sigurnošću tvrditi da su iz naše zemlje prešli u Republiku Hrvatsku. No, neki su potvrdili da su imali potvrde zahtjeva za traženje azila u BiH, ali su im oduzeti u Hrvatskoj.

Foto: Klix.ba

Saznajemo da je grupa migranata pješke nastavila put ka Bihaću, te da su neki od njih imali i vidne povrede. No, iz MUP-a USK ističu da se ne može dokazati kada su i gdje nastale.

Foto: Klix.ba

Portal Klix.ba je u posjedu prekršajnih naloga koji dokazuju da su jedan Alžirac i jedan Marokanac, dio grupe od 35 migranata, 27. kolovoza boravili na teritoriji Slovenije. Dva dana poslije zatečeni su na području Bosne i Hercegovine.