Googleova umjetna inteligencija prepoznaje karcinom dojke u 99 posto slučajeva

Sustav dubokog učenja razvijen u Googleovom AI laboratoriju pronašao je novu primjenu u medicini. Ovoga puta liječnici i znanstvenici ovaj sustav mogu koristiti za patološke analize i dijagnostiku karcinoma dojke koji se proširio s primarnog žarišta na obližnje limfne čvorove. U te je svrhe još 2016. godine razvijen poseban sustav LYNA (LYmph Node Assistant, or LYNA), koji je u međuvremenu unaprijeđen, testiran i pretvoren u pravog pomoćnika liječnicima.

Googleovi su znanstvenici koji se bave umjetnom inteligencijom uspjeli istrenirati ovaj sustav strojnog učenja na dodatnim skupovima podataka, tako da on sada još bolje prepoznaje stanice karcinoma na snimkama tkiva. Trenutačna preciznost kojom LYNA prepoznaje na kojim se snimkama nalaze metastaza a na kojima ne iznosi čak 99%. Osim prepoznavanja pojave stanica raka ovaj sustav izolira i njihovu lokaciju na snimci, te prepoznaje i druga sumnjiva područja, te daje preporuke liječnicima na što trebaju obratiti dodatnu pozornost.

Računalni je sustav u testiranjima na manjim (mikro) metastazama, koje ljudi vrlo teško mogu primijetiti, zabilježio odlične rezultate i upola skratio vrijeme ljudima potrebno za analizu takvih snimki, kažu iz Googlea.

Kako prenosi Bug, iako ova tehnologija pokazuje odlične rezultate, znanstvenici koji su je razvili kažu kako su ti rezultati ostvareni u kontroliranim uvjetima i na ograničenom setu podataka. Isto tako, napominju da će trebati još rada kako bi se AI implementirao u stvarni svijet dijagnostike gdje bi aktivno pomagao liječnicima – ali su svakako optimisti oko toga da će i taj dan uskoro doći.