Glorija Klišanin: Livanjka koja glazbom osvaja Hrvate u Frankfurtu i Njemačkoj

Glorija Dada Klišanin / Foto: Fenix

Glorija Klišanin, 17-godišnja Hrvatica iz Frankfurta, sve je poznatije glazbeno ime u Frankfurtu i Njemačkoj.

Pozornost na svoj glazbeni talent Glorija je nedavno svratila nastupom pred tisuću posjetitelja na ovogodišnjoj Livanjskoj noći u Frankfurtu, kada je bila najugodnije glazbeno iznenađenje večeri. Jednako tako je oduševila i u subotu navečer, kada je uprava Croatije Frankfurt odabrala Gloriju da zajedno sa Anđelom Juričem nastupi na Božićnoj zabavi tog popularnog hrvatskog nogometnog kluba iz Frankfurta, čija prva momčad se natječe u najvišoj amaterskoj ligi Frankfurta – Kreisoberligi.

Glorija Klišanin je podrijetlom iz sela Miši s Buškog blata, no djetinjstvo je provela u Livnu. Ipak, Miši su joj posebno pri srcu jer, kaže, voli selo pa često odlazila u svoje Miše, poznate po svojim izvorima pitke vode Vojvodinac, Suzino vrilo i Svekar voda te svome planinskom jezeru Val.

Dolazak u Frankfurt

U Frankfurt je Glorija stigla prije dvije godine. S bratom se doselila ocu i majci, koji već neko vrijeme žive i rade u Frankfurtu.

– Otac je u Frankfurtu već pet godina, za njim je otišla i majka, a onda su odlučili da i mi dođemo. Nije bilo lako ostaviti cijeli jedan život i početi novi – otkriva Glorija.

No, Glorija je puno toga odlučila zadržati iz „starog života“ – od prijatelja pa do glazbenih nastupa u domovini. Ovo je ljeto pjevala na otvaranju kulturno-glazbene manifestacije „Livanjsko-kulturno ljeto“. Glavni izvođač je bio popularni pjevač Petar Grašo.

Najzaslužniji za Glorijinu ljubav prema glazbi je njezin djed s majčine strane, Ivica Baković. On je glazbeno nadaren, i mada nije nikad kročio u glazbene vode, tu ljubav je prenio na svoju unuku Gloriju.

– Iako mogu pjevati baš sve, najviše volim etno glazbu, narodne pjesme, a vjerujem da je to djedov utjecaj – smije se Glorija.

Suradnja s Anđelom Juričem

Gloriju i Anđela Juriča s kojim nastupa već godinu dana, Hrvati u Frankfurtu već dobro znaju. Zovu ih na razna događanja kako bi pjesmom zabavili. Anđelo je iz okolice Livna došao u Frankfurt gotovo u isto vrijeme kad i Glorija. Iako su znali jedno za drugo, nisu se osobno poznavali.

– U Frankfurtu smo imali isto društvo. On je već nastupao s livanjskim glazbenicima, znala sam kako svira, a on je znao kako ja pjevam i sve je nekako vodilo jedno drugom. Sad zajedno nastupamo i dobro nam je – govori Glorija.

Nesuđena košarkašica

Osim ljubavi prema glazbi, Glorija njeguje i ljubav prema košarci. Gotovo devet godina je igrala košarku, a onda je dobila poziv u Hrvatsku košarkašku reprezentaciju. Međutim, umjesto na dogovor, otišla je na put prema Frankfurtu.

– Možda sam pogriješila, ali u tom sam trenutku tako odučila. Neko vrijeme sam igrala i za košarkaški klub Eintracht u Frankfurtu, ali se nisam tu pronašla, pa sam odustala – otkrila je Glorija.

Želi se posvetiti glazbi, a za godinu-dvije, kaže, prijavit će se u neki glazbeni show i pokušati izboriti svoje mjesto pod glazbenim nebom.

Fenix-magazin/Marijana Dokoza