Generalni štrajk u osnovnim i srednjim školama FBiH

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije Bosne i Hercegovine (SSOiO FBiH) i Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, znanosti i kulture BiH (SSVOONK BiH) održat će generalni štrajk upozorenja u svim osnovnim i srednjim školama na području Federacije BiH, u srijedu, 11. rujna u razdoblju od 10.30 do 11 sati.

”Štrajk se organizira kao znak podrške i solidarnosti kolegama s područja Unsko-sanskog kantona koji su od 2. rujna u Generalnom štrajku zbog nepoštivanja Kolektivnog ugovora i neisplaćivanja plaća po osnovici koja je definirana i usvojena u rujnu 2018. godine, neravnopravnog statusa prosvjetnih radnika sa ostalim radnicima koji primaju plaću iz proračuna ignorantskog odnosa Vlade Unsko-sanskog kantona prema zahtjevima koje su pred njih postavili SSOOiO FBiH i SSVOONK BiH ”, navodi se u priopćenju.

Ističe se da su podršku generalnom štrajku upozorenja kolegama iz obrazovanja u Federaciji BiH dosad uputile kolege iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja Hrvatske, Sindikata zaposlenih u znanstvenoistraživačkoj djelatnosti Srbije, Sindikata hrvatskih učitelja, Sindikata obrazovanja Srbije i Granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije ‘Nezavisnost’.

”Solidarnost sa zaposlenima u obrazovanju u Federaciji Bosne i Hercegovine uputile su i kolege iz Europskog sindikalnog odbora za obrazovanje (ETUCE) koji su, između ostalog, istaknuli da ‘pristojne plaće i uvjeti rada, kao i održiva podrška za nastavnike i drugi kadar u obrazovanju predstavljaju osnovu za prosperitetan kvalitet obrazovnih sistema’, priopćila je Služba za informiranje Saveza samostalnih sindikata (SSS BiH) BiH.