FOTO/VIDEO: Duman – “mala oaza mira”

Vjerujemo da naši Livnjaci puno toga znaju o ljepotama koje Duman krije. Mi smo za one koji nisu toliko upoznati s ovim mjestom pripremili par zanimljivosti. Kako i oni koji već sve znaju o Dumanu ne bi bili zakinuti, u nastavku će moći pronaći šaroliku fotogaleriju i video našeg hrabrog skakača.

U podnožju kraškog brda Bašajkovac nalazi se Duman gdje rijeka Bistrica izvire iz pećine.

Duman se nalazi ispod kraških strmih stijena Crvenice. Iz toga razloga su nas kupači , dok smo prilazili mjestu s kojega su skakali, upozorili na odrone stijena kojih ima poprilično veliki broj.

“Duman” potječe od turske istoimene riječi duman koja označava maglu ili dim. Na Dumanu najčešće za vrijeme zimskih mjeseci možemo vidjeti dim koji nastaje od kapljica vode, tj. vodenu zavjesu. Za ovo mjesto se također veže značenje “duboka kotlina” jer se nekada na ovom području nalazilo delmatsko naselje.

U nekom davnijem vremenu rijeka Bistrica imala je puno mostova, međutim, jedini koji nije uništen nalazi se na Dumanu. Most je nosio ime “Firdusov most”. Nastao je za vrijeme osmanlijskog doba krajem 17. ili početkom 18. stoljeća.

Kod Dumana se nalazi pećina gdje je nekada sazrijevao livanjski sir, čija proizvodnja datira još iz 19. stoljeća. Najsnažniji procvat, livanjska sirana je doživjela dolaskom francuskog sirara Cypriana Jailleta, koji je u njoj djelovao od 1900. do 1926. godine. Bio je poznat kao ugledni građanin Livna. Sir koji je sazrijevao u pećini zvao se „Roquefort“. Njegova kvaliteta bila je toliko cijenjena da je 1896. godine na izložbi u Budimpešti dobio medalju “Grossenmilleniums Medalle.”

Mi smo danas posjetili Duman gdje smo zatekli, kako oni kažu “dežurne kupače”. Malo smo zakasnili jer u jutarnjim satima bude puno više posjetitelja. Međutim, to nam nije bila neka smetnja jer smo se svejedno zabavili.

Jasmin Muharemspahić za nas je izveo skok u rijeku Bistricu čiji stupnjevi idu ispod ništice. Toliko je puta skakao da mu nije bio nikakav problem još jednom za nas ponoviti skok.

Veliki broj kupača koje smo zatekli već 30 godina dolaze kako bi se rashladili u vrućim ljetnim dana. Nekada su na plitkom dijelu rijeke igrali nogomet. Često su im zbog mrzle vode kroz noge prolazili jaki trnci. Nakon duže igre pomalo su gubili osjet u nogama, ali kao djeci to im nije pretjerano stvaralo probleme. Štoviše, igranje nogometa nikada nije bilo zabavnije.

Svi koji posjete Duman s lakoćom će moći vidjeti Vujadinovu kulu koja datira još iz osmalijskog doba. Kula se nalazi povrh “Starog grada” u Livnu, takozvanoga “Bistričkog grada.”

Ako nakon svih ovih informacija mislite da smo iscrpili sve vezano za Duman, grdno se varate. Osim što krije puno prirodnih ljepota, u blizini se nalazi i spomen pjesniku Ivanu Goranu Kovačiću. Tvrde da je baš na ovome mjestu napisao svoju poemu “Jama”, kao prosvjed ratnom nasilju. Njegovo djelo smatra se jednim od najvećih djela svjetske proturatne književnosti.

Svaka nova riječ bila bi pomalo suvišna. Ako još uvijek niste sigurni vrijedi li posjetiti Duman, vjerujemo da će vas ostatak naše fotogalerije lišiti svih neodlučnosti.

M.K.

Livnovine