FOTO: Profunkcionirala zračna linija Dusseldorf-Mostar

Redovita zračna linija Dusseldorf-Mostar otvorena je u srijedu slijetanjem prvog zrakoplova njemačke niskotarifne kompanije ‘Eurowings’ u mostarsku Zračnu luku.

Direktor Zračne luke Mostar Marin Raspudić kazao je na konferenciji za novinare kako je nakon redovite linije Croatia Airlinesa na relaciji Zagreb-Mostar danas uspostavljena dugonajavljivana i dugoočekivana linija iz Dusseldorfa.

Zahvalio je predstavnicima županijske i gradske vlasti na dosadašnjoj pomoći jer, kako je kazao, da nije bilo njih ne bi bilo ni ove linije.

Zamolio je građane Mostara, Hercegovine i BiH da podrže ovu liniju tako što će putovati i koristiti je.

Ministar prometa i veza Hercegovačko-neretvanske županije Stjepan Krasić kazao je kako je Zračna luka Mostar do sada bila u drugom planu u odnosu na prometni i zračni trokut Sarajevo – Dubrovnik-Split.

– Međutim, kako je promet putnika u te tri zračne luke velik, Zračna luka Mostar tu traži svoju šansu – zaključio je Krasić.

Po njegovim riječima, Zračna luka Mostar je idealan primjer kako u transportnoj infrastrukturi izvršiti kombinirani prijevoz bez obzira radi li se o prijevozu putnika i roba.

Nazif Nezirić, koji se obratio uime ministra trgovine, turizma i zaštite okoliša HNŽ-a Ajdina Teletovića, kazao je kako je HNŽ najznačajnija turistička regija u okviru relativno male bh turističke destinacije.

–  Trećina svih ostvarenih noćenja u FBiH ostvaruje se na području HNŽ-a pri čemu više od 80 posto ostvarenih noćenja čine noćenja inozemnih gostiju. Naši su potencijali i kapaciteti znatno veći i cilj nam je u potpunosti ih iskoristiti – kazao je Nezirić.

Predstavnik Eurowingsa Michael Schaub zahvalio je svima koji su bili potpora za početak ovih letova, kazavši da je to danas  Dusseldorf – Mostar, a da će za nekoliko dana biti let na relaciji Stuttgart – Mostar.

– Putovanje je bilo uspješno. Putnici du bili zadovoljni i oduševljeni Mostarom i dočekom – istaknuo je Schaub te izrazio nadu da će uspješna suradnja i dalje biti nastavljena.

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić kazao je kako je siguran da će ovo doprinijeti boljoj ekonomskoj situaciji u gradu i županiji te na taj način osigurati svjetliju budućnost ona ovim prostorima.

– Ovo je jedan novi početak, nova era turističkog razvoja Mostara i Hercegovine. Siguran sam da će ovo doprinijeti i ostanku mladih ljudi – istaknuo je Bešlić.

Premijer HNŽ-a Nevenko Herceg ustvrdio je kako je reliziran jedan izvrstan projekt koji je rezultat sinergije vlasti, građana i medija.

– Ove godine postigli smo sporazum s Gradom i Zračnom lukom Mostar o subvencioniranju troškova dolaska niskotarifne kompanije Eurowings – kazao je Herceg.

Podsjetio je kako su za tu svrhu u protekloj godini iz županijskog proračuna izdvojili 300 tisuća maraka, a ove godine 500 tisaća, dok će za razdoblje 2019.-2023. izdvojiti dodatna sredstva.

– Uspostava ovih zračnih linija važna je ne samo za našu dijasporu i hodočasnike u Međugorju, već, prije svega, za naše gospodarstvo i gospodarstvenike – kazao je Herceg.

Inače, Eurowings je najbrže rastuća aviokompanija koja ima 160 zrakoplova u floti a u ovoj godini ih planiraju imati više od 200 i letjet će na više od 200 odredišta širom svijeta. Među njima je i Mostar, a početna cijena karte u jednom smjeru je 39,99 eura.

Grad Mostar je uz pomoć glasova na Facebooku – ‘You wote – We fly’, koje je provela zračna kompanija Eurowings, izabran za novo odredište te kompanije za 2018. godinu.