Evo šta nauka kaže o ustaljenim verovanjima o zdravlju i ljudskom organizmu

“Progutana žvaka vari se sedam godina”

Žvake se zaista sastoje od svarljivog i nesvarljivog dela, ali i komponente koje ne možemo da svarimo izbacuju se iz organizma na uobičajeni (znate već koji) način i tokom uobičajenog vremenskog perioda, kao i druga hrana.

Oftalmolozi se slažu da čitanje u polumraku nema nikakvog trajnog uticaja na vid. Jedino što može da vam se desi je zamor oka, ali je ta negativna posledica kratkog veka.

“Šargarepa popravlja vid”

Ako ne patite od nedostatka vitamina A, konzumiranje šargarepe neće imati nikakvog uticaja na vaš vid.

“Koristimo samo deset odsto mozga”

Ni ovo nije tačno. Mozak je nešto nalik na kompjuter – različite programe koristi u različite svrhe: ljudi koriste “ceo” mozak, samo ne u isto vreme.

“Pol bebe može se predvideti po maminom stomaku”

Pol bebe može se utvrditi ultrazvukom ili drugim medicinskim metodama. To da li trudnica “nosi” visoko ili nisko nema nikakve veze sa tim da li “stiže” devojčica ili dečak.

“Kosa nakon šišanja brže raste”

Najkraće rečeno, kosa raste onoliko brzo koliko raste, i šišanje nema nikakve veze sa tim. Ali, ako redovno skraćujete suve krajeve činjenica je da ćete imati lepšu frizuru.

“Samo ženama otkucava biološki sat”

Ni ovo nije tačno pošto se i plodnost muškaraca smanjuje sa godinama, a posle 45. rođendana kvalitet sperme značajno opada.