ERDOGAN: Francuzi nama govore o genocidu, a krivi za smrt stotina hiljada Alžiraca

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da svi koji pokušavaju držati lekcije Turskoj o armenskom pitanju, ljudskim pravima, borbi protiv terorizma i demokraciji, imaju krvavu prošlost, javlja turska Anadolija, a prenose sarajevski portali.

Erdogan je na Simpozijumu o arhivu i historijskim istraživanjima u Ankari istakao kako protagonisti takozvanog genocida nad Armenima iz 1915. godine, a posebno Francuska, ne mare za istinom i pravdom.

“Kada dublje zakopamo u historiju genocida, masakara i kršenja ljudskih prava, naiđemo na iste države koje sada pokušavaju drugima držati lekcije o demokraciji i slobodi”, kazao je Erdogan.

Naglasivši da su turske arhive u potpunosti dostupne svima, Erdogan je pozvao armensku stranu i sve zainteresirane strane da se istraže tragedije iz 1915. godine.

Turski predsjednik Erdogan je kazao da nema dokaza za tvrdnje o navodnom genocidu nad Armenima u Prvom svjetskom ratu, a njegova današnja izjava je reakcija na nedavnu najavu Francuske o proglašenju dana sjećanja na navodni genocid.

“Jasno je ko je prije 25 godina u genocidu u Ruandi ubio 800.000 ljudi. To su učinili Francuzi, koji sada nama žele držati lekcije. I u Alžiru su stotine hiljada ljudi ubili Francuzi. Za sve te tvrdnje imamo arhivske dokaze, ali oni dezinformacijama varaju cijeli svijet”, kazao je Erdogan.

Zvanična Ankara ustrajno tvrdi da su sve strane u Prvom svjetskom ratu pretrpjele velike žrtve i da se tim historijskim događajima trebaju baviti stručnjaci, a ne političari. Turska ne prihvata armenske tvrdnje o navodnom “genocidu”.

Ističući kako se 1915. godine dogodila velika tragedija za obje strane, Turska predlaže formiranje zajedničke komisije koja bi provela istragu o tom periodu, a koju bi činili turski, armenski i međunarodni historičari.

poskok.info